PRVA SVEHRVATSKA IZLOŽBA GLJIVA U ORGANIZACIJI HMGS-a

Kao što je i najavljeno Hrvatski mikološko-gljivarski savez je u vremenu od 24. do 27 . rujna 2011. godine postavio Izložbu gljiva u prostoru Hotela Holiday u Zagrebu.

Postavljeno je 220. vrsta gljiva iz svih krajeva Hrvatske gdje su, u ovom izuzetno sušnom razdoblju, gljive uopće „htjele“ rasti i pokazati svoje „draži“. Stoga ne skrivamo zadovoljstvo brojem postavljenih vrsta. Plodišta gljiva prikupili su u svojim domicilnim šumama članovi svih gljivarskih društava učlanjenih u HMGS.

 

Inače ova izložba je popratila vrlo značajan događaj : 6. Međunarodnu konferenciju o ljekovitim gljivama u organizaciji firme Myko-san d.o.o., a otvorio ju je dr. Ivan Jakopović.

Izložbu su postavljale članice Saveza, odnosno predstavnici tih članica koji su se već dokazali svojom iskustvom i kao determinatori raspolažu potrebnim znanjem kako bi pripomogli Stručnom odboru u sastavu : Prof.dr.sc. Romano Božac, Prof. Branko Bartolić, mr. Mladen Strižak, Ing. Ivan Forko i Sulejman Zukić  ( svi Determinatori –mentori ) pri postavljanju Izložbe. Posebno bih istaknuo i dvojicu kandidata za zvanje determinator-pripravnik : mr. sc. Dubravka Čunovića člana Gljivarskog društva „Karlovac“ i Zorana Tustića člana Gljivarskog društva „Sesvete“ koji su zdušno upijajući sve izloženo pomagali pri postavljanju gljiva i pritom pokazali da nisu slučajno kandidati za buduće determinatore. 

Inače Izložbu je, moram naglasiti, posjetilo uz građane grada  Zagreba i ostalih krajeva Hrvatske i 300 sudionika 6. Međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama iz 55 zemalja koji nisu mogli prikriti svoje zadovoljstvo viđenim, a popraćena je i medijski od strane nekih TV kuća i u dnevnom tisku.

Ovim putem zahvaljujem se svima, ne ističući njihova imena, koji su pomogli pri branju gljiva, dežurstvu na izložbi, kao i drugim radnjama u organizacijskom dijelu.

Pripremom, organizacijom i realizacijom zahtjevnog projekta postave izložbe u klimatski izuzetno nepovoljnom razdoblju za rast gljiva, Savez je pokazao da može uspješno realizirati takove projekte i to zahvaljujući jedinstvu i suradnji članica Saveza.  Do sada smo u Hrvatskoj imali izložbe koje su postavila pojedina gljivarska društva, a ova je izložba bila rezultat zajedničkog rada deset najznačajnijih gljivarskih društava u Hrvatskoj, te po tome jedinstvena i svehrvatska.

Koristim priliku da pozovem gljivarske udruge, koje su registrirane u Hrvatskoj, a nisu članice Saveza, da nam se priključe i radom kroz Savez doprinesu razvoju mikologije i gljivarstva u Hrvatskoj.

Prilog: Popis gljiva1

Tajnik HMGS-a:  Branko Bartolić, prof.