Čestitka i poslanica predsjednika HMGS

 

Dragi moji

 

           Za nešto manje od 6 (šest) mjeseci, završit će mandat drugog saziva upravnog odbora HMGS-a i došlo je vrijeme, da pred članstvo iznesemo rezultate našeg rada.

           Kao što sam i u prošlogodišnjoj poslanici najavio, u 2013. Godini gotovo smo završili proces udruživanja udruga gljivara u savez. Ukupno nas ima 29 , a znam da su u procesu pristupanja još dva društva. 31. Lijepi broj. Naravno da će se taj broj povećavati i dalje, jer osnivanje novih društava u Lijepoj našoj, je i dalje u toku.

            Financije smo stabilizirali. Naravno da novaca nikad dosta, ali s nekim dodatnim odlukama, prije svega povećanjem članarine na 20,00 kn po članu, kao i dodatna traženja sredstava od ministarstva za neke konkretne poslove – kartografiranje gljiva, na primjer, stvorili bi se uvjeti za financiranje programa, koji su pred nama.

            Prostor saveza, za koji smo se do sada mislili da bi bilo dobro da ga imamo, polako pada u drugi plan. Jača dogovor između nas i Općine Skrad o dugogodišnjem iznajmljivanju doma u  Rogima. Gotovo točno na polovici Hrvatske, u Gorskom kotaru, okružen s najmanje pet kilometara šuma, na prekrasnom mjestu, to smatramo idealnim okupljalištem svih gljivarskih društava. U dom će trebati ulagati, ali dokumenti koje pripremamo, mogli bi biti vrlo važni općini Skrad za traženje bespovratnih sredstava koje bi uložili u obnovu doma. A već ove godine, neka su društva uživala u tom ambijentu. Sutra će te i vi.

            Na jednom programu stalno padamo. Prošle godine podbacili su karlovčani, a ove gotovo svi. SAVEZNA IZLOŽBA GLJIVA. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji GS Sesvete, te pomoći nekolicine društava i pojedinaca, „ 2 savezna izložba gljiva“ je održana, ali to nije bila izložba SVIH. A tako je ja zamišljam. I kad sutra počnemo akciju kartografiranja gljiva dali će nam se desiti isto – neki će raditi a neki ne. Novi upravni odbor neka dobro razmisli o takvim zajedničkim akcijama. Da opet ne doživi neuspjeh.

             Na primjer kod časopisa GLJIVARSTVO. Ni tu nam ne ide. Iako dogovori postoje. Svako po jedan članak. O društvima, izletima, gljivarima, gljivama, receptima, iskustvima….

             Ponosni smo što smo i ove godine dobili dva nova determinatora. Vladimira Mihelića i Antuna Kiša. Na našu veliku žalost i izgubili jednoga. Zorana Tustića. No poruka svim determinatorima i detarminatorima mentorima. Nismo mislili da je dodjela zvanja determinator samo dokaz vašeg znanja. I da na tom sve završava. Smatramo da morate preuzeti obaveze, koje dodjelom tih titula slijede. Da se odazovete potrebama ostalih društava, koje nemaju“ svoje“ determinatore i pomognete im u postavljanju izložbi, održavanju predavanja ili samo sudjelovanju u njihovim izletima i pomaganju u učenju. Diploma koja smo visi na zidu, nema nikakvu svrhu !

               Na kraju, o onome što vas vjerojatno i najviše zanima, a na moju veliku žalost, mogu vam dati samo informacije :

-          Sabor je 2.o7.2013 donio novi zakon o Zaštiti prirode i okoliša. Do danas nije pokrenuta izrada pod zakonskog akta, Pravilnika o zaštiti gljiva u kojem bi i HMGS trebao sudjelovati. Usprkos mojih čestih upita, ne zna se početak izrade istog.

-          Iako smo kontaktirali, pregovarali i lobirali kod i s Hrvatskim šumama d.o.o., ne znamo što se nalazi u novom prijedlogu Pravilnika o sporednim šumskim proizvodima i pripadajućem cjenovniku.  Da pojasnim. Isti se dokument nalazi na odobrenju u Ministarstvu poljoprivrede, i dok ne bude potvrđen od ministarstva, on se smatra interni akt Hrvatskih šuma d.o.o. i nije dostupan javnosti.

 

Svim članovima GD, GU i UG želim srezan Božić i uspješnu novu 2014.g

 

Dragutin Vahtarić

Predsjednik HMGS