Izborna skupština Hrvatsko mikološko-gljivarskog saveza

Piše: Držislav Tadić

s_1397419378_9833849_60d85f8d2fU subotu 12.travnja, dan uoči Cvjetnice, u idiličnom prigorskom mjestu Vugrovec Donji održana je treća izborna skupština Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza. Iz svih krajeva Hrvatske stigli su izaslanici gljivarskih udruga i društava, od Istre do Slavonije i od Dalmacije do Hrvatskog Zagorja. Skupštini je nazočio 91 izaslanik iz sveukupno 25 gljivarskih udruga.

Nakon uobičajene gužve pri dolasku i verifikaciji isprepletane radošću zbog ponovog susreta prijatelja, kolega i poznanika uz puno grljenja i ljubljenja te po kojom zdravicom skupština je započela s radom. Početne točke dnevnog reda rutinski su odrađene čemu je svakako pripomoglo već ranije dostavljen materijal. Mali zastoj je nastao jer u materijalu nije bilo izvješća nadzornog odbora, ali je taj problem brzo riješen tako da je predsjednik nadzornog odbora pročitao svima izvještaj. Rasprava koja je uslijedila po podnesenim izvješćima bila je vrlo zanimljiva i konstruktivna, a iz nje je buduće rukovodstvo dobilo puno  pametnih prijedloga, koje će, nadamo se, uspješno koristiti u novom četverogodišnjem mandatu.

Prije nego je staro rukovodstvo razriješeno, dosadašnji predsjednik DragutinVahtarić – Cico, podjelio je priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama za doprinos u radu Hrvatsko mikološko-gljivarskog saveza. Priznanja su dobili:

Ivan Fridrih – počasni član HMGS-a.

Veliku plaketu: Županija ZG i AKD Zagreb.

Zlatne plakete : GD “Karlovac”, GD “Sesvete” i Josip Šimić.

Srebrne plakete: GD “Smrčak”, GD “Žurdana”, Zdravko Preglej i Franjo Tomas.

Zahvalnice: Blanka Čekada, Jadranka Kovač, Srđan Petrović i Božidar Uršić.

Pismeno priznanje: Milan Drljača, Predrag Grubišić i Božidar Laušin.

Osim priznanja podijeljene su diplome determinatorima: Dubravku Čunoviću, Anđelku Šikiću, Josipu Šimiću, Antunu Kišu, Vladimiru Miheliću, te determinatorima-pripravnicima: Mili Čurćiji i Marjanu Sekuliću. Najdirljiviji momenat bio je kada je na red došla diploma za pokojnog Zorana Tustića. Stisnutog grla i sa suzama u očima, glavni tajnik Brako Bartolić, diplomu je predao Ljilji Tomić, što su izaslanici podržali gromoglasnim pljeskom, a prethodno minutom šutnje.

U nastavku rada, nakon što je dosadašnje rukovodstvo dobilo razrješnice, pristupilo se glasovanju za predsjednika, članove upravnog odbora, dva dopredsjednika, te članove i zamjenike nadzornog odbora i suda časti. Za predsjednika je jednoglasno izabran dosadašnji glavni tajnik Branko Bartolić. Potom se pristupilo glasovanju za članove upravnog odbora Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza. Redovni tijek ove točke prekinuo je predsjednik udruge ”Kamilo Blagaić”, Josip Kalmar koji je vrlo nespretno i mimo redovne procedure pokušao promijeniti usvojenu točku dnevnog reda. Kada mu to nije pošlo za rukom krenuo je s osobnim napadom na dosadašnjeg dopredsjednika saveza Ivana Kočeta, što je preraslo u nepotrebnu raspravu na osobnoj razini. Na svu sreću među usijanim glavama našla se i jedna hladna i to predsjednik nadzornog odbora Marijana Begedina koji je svojim konstruktivnim prijedlozima, a u potpuno demokratskom duhu predložio razriješenje ove situacije. Prema njegovom prijedlogu izaslanici su velikom većinom izglasali da se ne prihvaća prijedlog udruge “Kamilo Blagaić”, koje su na kraju podržali samo gljivari Gljivarskog društva “Boletus” Bujštine.

Rad skupštine nastavljen je prema preostalim točkama dnevnog reda. Nažalost, gorčina koja se uvukla među izaslanike, povodom sukoba koji su izazvali predstavnici udruge “Kamilo Blagaić” rezultirala je, po mom osobnom mišljenju, nedovljno kvalitetnom raspravom o programu rada i financijskom planu za 2014. godinu. U ove dvije točke očekivao se puno veći angažman društava u vidu predlaganja novih ili poboljšanja dosadašnjih aktivnosti saveza, a na kraju se o programu gotovo uopće nije raspravljalo, a za financijski plan se načelno zaključilo da treba povećati prihode i smanjiti rashode.

Skupština je završila nastupnim govorom novoizabranog predsjednika, koji je nažalost, umjesto da završi u vedrom tonu i s ambicioznim planovima za budućnost više bio okrenut smirivanju incidentnih situacija nastalih za vrijeme izbora upravnog odbora.

Na svu sreću ubrzo su zasvirali tamburaši, a članovi KUD-a “Dragutin Domjanić” zaigrali su kolo. Uz veselu glazbu zaplesali su i poneki izasalnici na skupštini. Dobro raspoloženje se vratilo nakon odličnog graha, domaćeg vina i finih kolača. Ubrzo je uslijedio rastanak, grljenje, ljubljenje uz dogovore za iduće susrete.