HMGS Forum

Mikologija i gljivarstvo => Mikologija i gljivarstvo => Autor teme: Administrator1 na Srpanj 09, 2011, 10:33:28



Naslov: Gljivarska gastronomija
Autor: Administrator1 na Srpanj 09, 2011, 10:33:28
Sve vezano za pripremu jela od gljiva.


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Kolovoz 15, 2011, 23:09:43
Sve vezano za pripremu jela od gljiva.


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: mentor na Kolovoz 16, 2011, 00:02:28
Sve vezano za pripremu jela od gljiva.

Biserka kaj bi ovo trebal biti Forko na krpi  ???


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Kolovoz 16, 2011, 08:27:34
Je, to je Forko, to je Forko! :D :D :D


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Zula na Kolovoz 16, 2011, 21:52:31
Je, to je Forko, to je Forko! :D :D :D

ma kaj ti je, kakav forko!! 8) tak zgleda moj prijatel zagorec kad se vrati doma nakon "komisijskog" pregleda ba?vi u  tri-?etri kleti !!!!  :P :P ;D ;D


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Kolovoz 24, 2011, 22:03:22
Gljive, kola?-iz Bakine kuharice


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Kolovoz 25, 2011, 13:40:42
Gljive, kola?-iz Bakine kuharice

Biserka, ja bih te zamolio, ako nije problem da prepišeš recept za kola? od gljiva, vidim samo pola slike  :(
Hvala.


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 06, 2011, 17:34:51
Tako izgleda recept u staroj kuharici. Kad ga napravim ( po ovom polovi?nom receptu ) detaljno ?u ga opisati i poslikati! :o


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 06, 2011, 17:49:11
izašao je novi ?asopis ŽENA,  s tematskim izdanjem GLJIVE. Može se kupiti na svakom "boljem" kiosku. Cijena je 20,00 kn ( šteta propustiti!!!!)

(http://storage5.static.itmages.com/i/11/0906/s_1315323977_3800318_f1e21aca0d.jpeg) (http://itmages.com/image/view/275124/f1e21aca)

evo i sadržaja:

 (http://storage5.static.itmages.com/i/11/0907/s_1315418686_8037730_f7fa65a508.jpeg) (http://itmages.com/image/view/276041/f7fa65a5)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 07, 2011, 20:37:09
da ne ispadne da samo stavljamo tu?e recepte, evo jedna autorska slikica.... ( recept ne mogu staviti jer nije zgodno napisati što je sve unutra), molim determinaciju....
mogu samo priznati da je spremano u "inozemstvu"!

(http://storage5.static.itmages.com/i/11/0907/s_1315421253_2869413_7c3ae3780b.jpeg) (http://itmages.com/image/view/276073/7c3ae378)


evo još jedna....

(http://storage3.static.itmages.com/i/11/0907/s_1315420580_3693885_4149d9235b.jpeg) (http://itmages.com/image/view/276063/4149d923)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Rujan 08, 2011, 12:33:22
da ne ispadne da samo stavljamo tu?e recepte, evo jedna autorska slikica.... ( recept ne mogu staviti jer nije zgodno napisati što je sve unutra), molim determinaciju....
mogu samo priznati da je spremano u "inozemstvu"!

(http://storage5.static.itmages.com/i/11/0907/s_1315421253_2869413_7c3ae3780b.jpeg) (http://itmages.com/image/view/276073/7c3ae378)

Tu vidim......junetinu....crne trube? .....


evo još jedna....

(http://storage3.static.itmages.com/i/11/0907/s_1315420580_3693885_4149d9235b.jpeg) (http://itmages.com/image/view/276063/4149d923)

......a tu vidim mladi luk.....vrhnje za kuhanje......?


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 08, 2011, 22:42:35
Ni junetina, ni crne trube! Drugi dio djelomi?no to?an! ( a gljive?)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Rujan 09, 2011, 06:44:17
Pa, ima, ?ini se, vrganja!! :)
Na donjoj sliki mislim da je podloga sun?anica! :)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 17, 2011, 23:46:03
nitko ništa!


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Rujan 18, 2011, 12:04:10

( recept ne mogu staviti jer nije zgodno napisati što je sve unutra)
....
nitko ništa!


Biserka, u gljive se razmem kak tak, u kahanje nikak  :-\  Ak se predomisliš pa otkriješ "tajnu" kaj je sve unutra, možda i dobim
mogu?nost probati gljive po tvom receptu (bude ih supruga pripremila). Samo da nema u receptu poriluka  ???


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 18, 2011, 22:52:29
Punjena portabela

sastojci :
8 kom. portabella 
4 mlada luka   
maslac   
sol   
papar 
1 dl vrhnja


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: mentor na Rujan 18, 2011, 23:07:57
 Biserka sad još moraš objasniti auditoriju što je to PORTABELA !  :D


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: gringo na Rujan 19, 2011, 21:49:30
Ja mislim da je poriluk !


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Rujan 19, 2011, 22:01:22
 ;D ;D ;D, ni blizu!

Evo portabele: http://www.gourmetsleuth.com/Articles/Produce-638/portobello.aspx

Prednost pred ostalim gljivama_ može se kupiti u trgovini i nije otrovna! ( bitno za po?etnike..... )


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Rujan 20, 2011, 07:35:00
;D ;D ;D, ni blizu!

Evo portabele: http://www.gourmetsleuth.com/Articles/Produce-638/portobello.aspx

Prednost pred ostalim gljivama_ može se kupiti u trgovini i nije otrovna! ( bitno za po?etnike..... )

Netko se dobro zmislil kak plasirati na tržište stare šampinjone.  MaRKET?ING  ;D ;D ;D

Btw: hvala na receptu, primjenljiv je za "prave" šumske gljive. Probat ?emo.


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Listopad 05, 2011, 23:15:08
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D, jede se i pljesnivi sir, zašto ne bi i stari šampinjoni!?


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Listopad 06, 2011, 07:28:03
;D ;D ;D ;D ;D ;D, jede se i pljesnivi sir, zašto ne bi i stari šampinjoni!?

....pa vjerojatno zato kaj ti od plesnivog sira nebu niš, a od starih (plesnivih) šampinjona..... :o :o :o ???


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: biserka na Listopad 07, 2011, 00:46:30
 ;D ;D ;D Sjetila sam se jednog interesantnog pitanja iz Toksikologije: " Koja je razlika izme?u otrovnih i otrovanih riba." To bi se moglo primjeniti i na gljive, a u ovom slu?aju na šampinjone.....ali samo teoretski jer mi je PORTABELA bila super. Nije bila ni otrovna ni otrovana!!!!! ::) :'(


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Studeni 05, 2011, 16:37:07
Kombinacija "šumskog" i doma?eg mesa danas se dobro sljubila, a kad k tome dodam butelju zelenog silvanca, ljudi kak je to bilo fino  :D :D :D
Recept:
(plemenite rujnice oplemenjene maslacem, sun?anice punjene pršutom i emetalerom + teletina > sve na grilu )

(http://storage1.static.itmages.com/i/11/1105/s_1320507367_7295830_3ee6869a66.jpeg) (http://itmages.com/image/view/322790/3ee6869a)  (http://storage2.static.itmages.com/i/11/1105/s_1320507400_9514996_a4e9056481.jpeg) (http://itmages.com/image/view/322791/a4e90564)  (http://storage8.static.itmages.com/i/11/1105/s_1320507248_8426281_4b00480d9a.jpeg) (http://itmages.com/image/view/322788/4b00480d)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Studeni 08, 2011, 18:44:25
Da li ste ikada pripremali velikog slinara  ??? Vjerujem da ?e se "vrganjoljubci" naježiti na ovaj recept.  Al neka. Možda netko i proba ovu gljivu koja sada raste u našim šumama
po ovom receptu:

Veliki slinar s povr?em
Potrebno:
15 dkg crvenog graha
1 gomolj komora?a
nekoliko peteljki peršina
3 glavice luka
20 dkg svježeg velikog slinara
1 žlica maslinovog ulja
Sol,biber i peršin za posipati
Priprema:
Crveno grah kuhamo do maknog. ( može i konzerva, ja je ne preporu?am) Komora? operemo, narežemo na kocke, posolimo. Gljive narežemo. U posudu pomiješamo grah, dodomo peršin, sol, vodu i pustimo da se kuha oko pet minuta. Ocijedimo, dodamo komora? i kuhamo još dvije minute. Izvadimo peteljku peršina.
U tavici zagrijemo ulje, dodamo luk, kad postane staklast dodamo gljive i dinstamo dok voda ne ishlapi. Dodam ograh s komora?em, pirjamo par minuta, posolimo, pobiberimo, pospemo peršinom i poslužimo s kuhanom rižom i salatom. Zalogaje zalijevamo bijelim suhim vinom. :)

(http://storage8.static.itmages.com/i/11/1108/s_1320774052_3515250_dd1b03f6ab.jpeg) (http://itmages.com/image/view/325866/dd1b03f6)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Studeni 14, 2011, 08:10:12
Svaka gljiva ima svoj posebni ukus pa tak i Veliki slinar! A jeste ga probali SUŠITI???????????? Da, izvanredan je za?in sušeni Veliki slinar! Isprobano. Vrhunski!!!!!!!!!!! :D


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Prosinac 22, 2011, 17:53:10
Svaka gljiva ima svoj posebni ukus pa tak i Veliki slinar! A jeste ga probali SUŠITI???????????? Da, izvanredan je za?in sušeni Veliki slinar! Isprobano. Vrhunski!!!!!!!!!!! :D

Nisam probao, ali obe?ajem - ho?u !!!

Danas sam bogatiji za "Malu gljivarsku kuharicu"  :) Na na prvi me je pogled osvojila ::). Kak veli Rene Bakalovi? "Kulinarsko-gljivarske avanture". Tu sam  ;)

Neke ?u recepte podijeliti s vama. Po onom starom "Svaki tjedan, recept jedan"
Za tebe nešto što se nadam da ?e ti vrijediti. Sun?anice i heljda! U slast.   :angel:

(http://storage2.static.itmages.com/i/11/1222/s_1324572404_6581392_b16ebae628.jpeg) (http://itmages.com/image/view/367641/b16ebae6)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Prosinac 23, 2011, 07:37:56
Zapisano! Jedva ?ekam drugi tjedan! Bakalovi? je zakon! Fala Borgia! ;)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Svibanj 12, 2012, 15:26:09
Pe?ene bukova?e s krumpirom, njam  :)

+ bijelo vino, graševina.

(http://storage5.static.itmages.com/i/12/0512/s_1336828946_2242918_6667337af5.jpeg) (http://itmages.com/image/view/514971/6667337a)

http://www.coolinarika.com/recept/pecene-bukovace-s-krumpirima/ (http://www.coolinarika.com/recept/pecene-bukovace-s-krumpirima/)



Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Rujan 25, 2012, 20:16:15
Nitko živ se ovdje ne javlja. :( 

Neki dan na druženju probao sam fantasti?an namaz od vrganja, kobasice sa tartufima i predivan sir tako?er s tartufima.

Jedan moj specijalitet, pa ak pogodite o kojim se gljivama radi, šaljem recept. ;)

(http://storage4.static.itmages.ru/i/12/0925/s_1348596742_3330830_1f9fe9f05c.jpeg) (http://itmages.ru/image/view/690100/1f9fe9f0)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: yoda na Rujan 25, 2012, 22:17:22
Možda Lactarius deliciosus??? ???


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Rujan 26, 2012, 08:50:38
Možda Lactarius deliciosus??? ???

Bingo !!!

Spremio sam ih na slijede?i na?in: o?iš?ene ispe?i na roštilju, složiti u staklenku i zaliti uljem. Nešto sli?no kao pe?ena slavonska paprika. ;D


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: yoda na Rujan 26, 2012, 10:10:46
Bingo !!!

Spremio sam ih na slijede?i na?in: o?iš?ene ispe?i na roštilju, složiti u staklenku i zaliti uljem. Nešto sli?no kao pe?ena slavonska paprika. ;D

Kad prepoznajem gljive spremljene u zimnici što misliš kakav sam tek u determinaciji u njihovom prirodnom okruženju....he,he,he...neotkriveni talent..... ;D


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Travanj 28, 2013, 17:02:10
 Punjeni smr?ci u slici

(http://storage5.static.itmages.com/i/13/0428/s_1367161228_2970604_0707b16bde.jpg) (http://itmages.com/image/view/1003006/0707b16b)  (http://storage3.static.itmages.com/i/13/0428/s_1367161223_3312897_17ddf44158.jpg) (http://itmages.com/image/view/1003004/17ddf441)  (http://storage4.static.itmages.com/i/13/0428/s_1367161227_7634337_a07b9038c5.jpg) (http://itmages.com/image/view/1003005/a07b9038)  (http://storage7.static.itmages.com/i/13/0428/s_1367161231_6571409_7423e61b58.jpg) (http://itmages.com/image/view/1003008/7423e61b)  (http://storage8.static.itmages.com/i/13/0428/s_1367161231_7754303_1cfccb38ed.jpg) (http://itmages.com/image/view/1003009/1cfccb38)


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: stock na Listopad 03, 2013, 12:25:27
dali je mogu?e spremati mrke truba?e u škrinju i koji je postupak
hvala unaprijed


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Listopad 03, 2013, 15:27:24
dali je mogu?e spremati mrke truba?e u škrinju i koji je postupak
hvala unaprijed

Mogu?e, ali nebih preporu?io.
Najbolje ih je posušiti i samljeti u prah.


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: mentor na Listopad 03, 2013, 16:18:57
Slažem se s Borgiom U vezi spremanja crnih truba?a !!!


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: stock na Listopad 03, 2013, 16:43:56
to sa prahom mi se nije svidjelo, prošlu godinu sam to napravio i kad sam to stavio u neki saft nije baš došlo od izražaja niti mi je odgovarao okus tako da sam na kraju bacio


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: satanas na Listopad 12, 2013, 18:24:53
Truba?e možeš i nakiseliti!!!!!!! Ako ih posušiš nemoraš ih samljeti, ubaciš ih u jelo suhe u komadima kakvim si ih osušil! Kad su kuhane poprime "bivši" oblik! zivjeli2


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: stock na Listopad 14, 2013, 16:01:46
sušene mi definitivno ne prolaze neznam zašto nije mi se svidjelo, stavio sam sad malo u zamrziva? pa ?u vidjeti kako ?e to izgledati kad se odmrzne i stavi na luk možda uz malo riže, ak nebude dobro onda ?e se jesti samo u sezoni i to ?e biti dosta

kak se radi kiseljenje i kakvog je okusa (osim što je naravno kiselo:-) jeo sam kisele šampinjone ali oni su mi ipak mesnatiji, neznam kakve su trube u tom obliku s obzirom da ipak imaju tanko "meso"


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Zula na Listopad 14, 2013, 21:00:25
sušene mi definitivno ne prolaze neznam zašto nije mi se svidjelo, stavio sam sad malo u zamrziva? pa ?u vidjeti kako ?e to izgledati kad se odmrzne i stavi na luk možda uz malo riže, ak nebude dobro onda ?e se jesti samo u sezoni i to ?e biti dosta

kak se radi kiseljenje i kakvog je okusa (osim što je naravno kiselo:-) jeo sam kisele šampinjone ali oni su mi ipak mesnatiji, neznam kakve su trube u tom obliku s obzirom da ipak imaju tanko "meso"

kisele trube - bljak! ljigavo! ???


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Sanja na Listopad 14, 2013, 21:46:46
Savija?a od Crnih trubi

Svježe Truba?e popržiti par minuta ma maslacu ili ulju dok ne ispari voda.
Kad se poprže razbacati ih po tijestu za savija?e (kupovne) koje smo malo pouljili.
Popržiti malo špeka ( slaninu ) 1-2 minute da dobije zlanu boju i razbacat slaninu preko truba?a po tijestu. Tko ne voli špek ovo može izbaciti iz recepta
Zatim skuhati malo krumpira narezanog na kockice i kad je skuhan nabacati na kore preko truba i špeka
Sve posoliti i pobiberiti ( ne štediti biber jer  se gljive i biber vole ).
Zarolati, staviti u tepsiju te malo premazati vrhnjem. Pe?i na srednjoj temperaturi 15 do 20 minuta.

Dakle na tjesto za savija?e se stave popržene trube,malo poprženog špeka, malo kuhanog krumpira na kockice, posoli pobiberi, zarola i u pe?nicu s tim!!!!!
Poslastica koja se dopala svakome tko je probao!!!!


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: stock na Listopad 15, 2013, 07:16:17
hval za recept


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: stock na Listopad 16, 2013, 19:25:50
napravio savija?u od trubica
doma?e tijesto
nisam stavio špek
popržio luk na maslinovom ulju stavio truba?e na to i na njih krumpir narezan na kockice ... krumpir se taman skuhao malo na vodi koju su pustile trubice tako da ga nisam trebao kuhati posebno, protvanj namazao sa svinjskom masti a na vrh savija?e sam stavio maslaca, stavio na 45 min u rol na 180 stupnjeva
uf uf uf finoooooooo bilo dogodine moram to opet ponoviti


Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Sanja na Listopad 20, 2013, 16:48:49
Ja danas radila savija?u od Crnih truba, s tim da ja ne radim sama kore nego kupim gotove.
Ovah put sam i ja izbacila špek jer ga moja snaha ne voli ...
Bilo je mljac  :laugh:


(http://storage8.static.itmages.com/i/13/1020/s_1382280456_9990916_d7272e45aa.jpg) (http://itmages.com/image/view/1279340/d7272e45)




Naslov: Odg: Gljivarska gastronomija
Autor: Borgia na Travanj 06, 2014, 13:56:32
Vrijeme je smr?aka. Jednostavni recept u slici. (http://storage5.static.itmages.ru/i/14/0406/h_1396785430_4949998_be3cdc8937.jpeg)

(http://storage7.static.itmages.ru/i/14/0406/s_1396785547_7387057_efab77a0c3.jpeg) (http://itmages.ru/image/view/1598201/efab77a0)  (http://storage8.static.itmages.ru/i/14/0406/s_1396785567_5521853_290adc601e.jpeg) (http://itmages.ru/image/view/1598202/290adc60)  (http://storage9.static.itmages.ru/i/14/0406/s_1396785583_6472840_fc1c61625c.jpeg) (http://itmages.ru/image/view/1598203/fc1c6162)