HMGS Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Prosinca 05, 2024, 10:19:21

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Berite samo one gljive koje poznajete, te poštujte Pravilnik o branju gljiva!! Ne uništavajte gljive koje ne poznajete,jer će ih ubrati netko ko ih poznaje!
[/color]
4559 Postova u 48 Tema od 33 Članova
Najnoviji Član: VukÅ¡ić
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  HMGS Forum
|-+  Mikologija i gljivarstvo
| |-+  Mikologija i gljivarstvo (Moderator: Admin)
| | |-+  Rasprava o Pravilniku o zaštiti gljiva
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Rasprava o Pravilniku o zaštiti gljiva  (Posjeta: 8856 puta)
Administrator1
Administrator
Full Member

« na: Siječnja 23, 2013, 14:33:19 »

Pozdrav članovima foruma!
Otvaram ovu temu na inicijativu Predsjenika HMGS-a Dragutina Vahtarića. Svoje viđenje Pravilnika, što mislite da bi trebalo mijenjati i zašto, napišite ovdje. Bez cenzure o Pravilniku i gljivama.
Evidentirano
yoda
Sr. Member

Spol: Muški

Vjerujem svojim očima a ne tuđim riječima.

« Odgovor #1 na: Siječnja 28, 2013, 22:13:58 »

Pozdrav članovima foruma!
Otvaram ovu temu na inicijativu Predsjenika HMGS-a Dragutina Vahtarića. Svoje viđenje Pravilnika, što mislite da bi trebalo mijenjati i zašto, napišite ovdje. Bez cenzure o Pravilniku i gljivama.

Pravilnik je donešen 2002. godine i ukratko trebao bi doživjeti izmjene u svim segmentima. Da sada ne pojašnjavam neke stvari ali zaštita određenih vrsta je u najmanju ruku smiješna. Ako se određene vrste slabo pojavljuju u određenim regijama onda ih tamo treba i zaštititi a ne pravilo primjenivati na cijelu državu. Nekako mi je prvo na pamet pala Amanita caesarea. Znam da je ovdje ima u dobrim količinama kao i što znam da se isto tako bere " bez recenzije". Gledajući njeno pojavljivanje kao i sakupljanje nisam primjetio da to nešto utiče na njeno pojavljivanje. Ako se poklope svi uvjeti jasno je da će je biti, a to što će je netko ubrati više ili manje nema apsolutno nikakve veze sa njenim pojavljivanjem. Ne znam tko je pisao pravilnik  ali ako je netko u svom gljivarskom vijeku pronašao jednu ili dvije Amanita caesarea to ne znači da je nema i da ju treba automatski zaštiti. To je moje mišljenje i odnosi se na sve vrste zaštićenih gljiva a vi sad razmislite da li sam u pravu ili ne!!!??? Pozdrav iz Našica.
« Zadnja izmjena: Siječnja 28, 2013, 22:41:06 od yoda » Evidentirano
RF
Registrirani korisnici
Newbie
*

« Odgovor #2 na: Ožujka 24, 2013, 11:06:42 »

Prilog raspravi.

Evidentirano
mala
Hero Member

« Odgovor #3 na: Travnja 21, 2013, 08:39:58 »

Yoda,imaš pravo i slažem se sa tvojim mišljenjem.
  Osim toga trebalo bi proširiti popis gljiva za komercijalne sakupljače i to na sve ljekovite gljive.

Upravnom odboru HMGS-a:  imam puno upita za polaganje ispita za komercijalno sakupljanje gljiva.Požurite sa donošenjem odluke o polaganju ispita pred članovima saveza,jer polaganje koje je organizirano prije dva tjedna u Skradu mogu samo reći  "SMIJEŠNO". Čim dobijem fotografiju oglasa postavit ću ga na ovu stranicu.

Pozdrav svima
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

Gljive i vino, kak je to fino!

« Odgovor #4 na: Svibnja 25, 2013, 18:15:47 »

Pozdrav!

Evo danas sam poslikao jednu od stotinu friških tabli na ulazima u šumu oko Trakošćana koje je postavila šumarija Ivanec. Za branje gljiva u hrvatskim sumama treba imati dozvolu. Tko nema dozvolu prijeti mu se novčanom kaznom. Od 1.000 do 7.000  kuna. Poprilično drakonski za nešto sto se čini sitnim prekršajem.
Sad zamislite da bakica iz Jamnog treba do Ivanca po dozvolu za branje vrganja, a ne zna niti da li bu uopće našla vrganje?  Tko je tu lud, zbunjen normalan
Kaj vi mislite o tome?

Evidentirano

I love this game, Life is more fun.
yoda
Sr. Member

« Odgovor #5 na: Svibnja 25, 2013, 23:08:00 »

Hm, teško mi je o tome u opće pisati jer svi koji me poznaju znaju da sam legalista. Zakoni ma kakavi bili mogu nam se sviđati ili ne ali se moraju poštivati. Problem je što smo svi skupa dozvolili da nam taj normativni akt promakne i postane pravovaljan ali još nije kasno da poduzmemo neke korake i pokušamo ublažiti stroga pravila koja nas sve skupa sputavaju u našem omiljenom hobiju.Kod nas se takvi natpisi još nisu pojavili (barem ja ne znam) ali kada se/ i ako budu i pojavili zasigurno ću biti jedan od prvih koji će to znati i koliko god budem mogao dogovorno i isključivo utemeljeno na zakonu pokušati utjecati da se donesu prave odluke koje će odgovarati jednoj i drugoj strani. Lijep pozdrav iz Slavonije.
« Zadnja izmjena: Svibnja 25, 2013, 23:10:15 od yoda » Evidentirano
yoda
Sr. Member

« Odgovor #6 na: Svibnja 26, 2013, 11:23:24 »

I rekreativni berači gljiva moraju imati dozvole za branje
Evidentirano
Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #7 na: Svibnja 26, 2013, 20:29:22 »

polako yoda, bez panike!!! Cool kažu stari ljudi: svaka sila za vremena!! blue1 bit će iznenađenja! Evil Evil Evil
Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
stock
Jr. Member
**

« Odgovor #8 na: Rujna 16, 2013, 09:05:01 »

neznam kakva su vam iskustva ali izgleda da je policija počela promtno provoditi ovaj zakon i da uredno stoje kod šuma. (barem za jednu lokaciju mi je to potvrđeno)

da mi je samo znati gdje je policija kad se drva kradu ... onda ih naravno nema

Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!