HMGS Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Prosinca 05, 2024, 11:46:36

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Berite samo one gljive koje poznajete, te poštujte Pravilnik o branju gljiva!! Ne uništavajte gljive koje ne poznajete,jer će ih ubrati netko ko ih poznaje!
[/color]
4559 Postova u 48 Tema od 33 Članova
Najnoviji Član: VukÅ¡ić
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  HMGS Forum
|-+  Mikologija i gljivarstvo
| |-+  Mikologija i gljivarstvo (Moderator: Admin)
| | |-+  Upozorenja i savjeti gljivarima
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 Dolje Ispis
Autor Tema: Upozorenja i savjeti gljivarima  (Posjeta: 47243 puta)
Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #15 na: Listopada 07, 2011, 08:40:14 »

Da li bi ovdje mogli koristiti termin" uvjetno jestiva"? ( sve uvjetno jestive prevodim u "nejestive!!!!!!)

a zašto bi tako prevela??  Roll Eyes pa mnoge gljive koje nazivamo uvjetno jestivima, nakon termičke obrade, sušenja ili upozorenja da se uz njih nesmije konzumirati recimo alkohol, postaju jestive Smiley zato ih zovemo UVJETNO jestivima! nejestive bi trebale biti sve one koje su lošeg okusa, mirisa, gorke, ljute i slično! takve su, ajmo reči,trajno nejestive jer nejestive postaju i vrhunski konzumne gljive u slučajevima kao i ova blagva gore na fotki.
ti ih staviš u isti koš, vjerojatno jer nemaš volje baviti se raznim "obradama" prije konzumacije Cheesy što je i u redu jer uvijek imamo dovoljno vrhunskih jestivih gljiva u prirodi, pa čemu se mučiti sa raznim iskuhavanjima. Grin Grin
Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
gringo
Gost
« Odgovor #16 na: Listopada 07, 2011, 21:00:19 »

Biserka !

Nabrojat ću samo neke uvjetno jestive gljive :
- Sve vrste smrčaka
- Biserka
- Sve preslice
- Kovara (mrežastonogi vrganj)
- Zelenjača (baršunasti vrganj)
- Prava tigrica
- Češka smrčkovica
- Puza

Za sve osim puze dovoljno je samo termički ih obraditi.

Pozdrav !
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

Spol: Muški

Gljive i vino, kak je to fino!

« Odgovor #17 na: Studenoga 15, 2011, 10:12:46 »

Prvenstveno zbog onečišćenja okoliša, sakupljanje gljiva za hranu uz ceste je zabranjeno, jer gljive sadrže visoke količine teških metala otrovnih za ljudski organizam.
Bizarno je da imate peh u gljivarenju kao ova nesretna žena jučer u Ičićima pored Opatije http://goo.gl/6rcxo
Evidentirano

I love this game, Life is more fun.
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #18 na: Ožujka 13, 2012, 17:00:34 »

OPASNOST OD ZARAZE MIŠJOM GROZNICOM!!!

Prijeti realna opasnot da se u šumi zarazite mišjom groznicom Shocked Nekoliko je osoba oboljelo s podsljemenskog područja, okolica Bistre sa Zagorske strane.
Najbolje bi bilo ne ići u šumu dok se epidemija ne smiri.
Posebno bi moglo biti rizično ići u potragu za ožujkama, (navodne su dvojica zaraženih baš gljivari)
i razgrtati lišće, jer prašina može sadržavati mišji suhi izmet i dovoljno je da se isti udahne pa da se virus prenese na čovjeka.

Oprez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Angry Angry Angry

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/03/06/0241006.html

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/mis.htm
« Zadnja izmjena: Ožujka 13, 2012, 17:02:50 od Borgia » Evidentirano

Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #19 na: Svibnja 28, 2012, 12:41:48 »

Pojavile su se panterove muhare zajedno sa biserkama. Kolega gljivar (s malo iskustva),počastio me u šumi s panterovkom, veli evo ti mlade biserke, ti ih jedeš.   Gljivari oprez  Angry Angry Angry
Evidentirano

Sanja
Full Member

« Odgovor #20 na: Svibnja 28, 2012, 20:27:53 »

Kako raspoznati Biserku i Tigricu od Panterove muhare!?

U ovo doba godine pojavljuju se 3 vrlo sliče gljive koje gljivari početnici mogu zamjeniti, a među njima se nalazi
i smrtno otrovna Amanita Pantherina (Panterova muhara), pa ćemo pokušati ovim tekstom razjasniti kako razlikovati ove gljive.

Na prvoj slici se nalaze 3 gore spomenute gljive koje se mogu zamjeniti.

Uvjetno jestiva Biserka (Amanita rubencens)
Jestiva Prava tigrica (Amanita spissa)
i smrtno otrovna Panterova muhara (Amanita Pantherina)

slika Tigrice preuzeta sa: www.naturephoto-cz.eu

Iako postoji više parametara po kojima možemo razlikovati ove gljive ja ću se zadržati na onome koji je najlakše zapamtiti i primjetiti.

Jestiva Prava tigrica i uvjetno jestiva Biserka na stručku imaju vidljivo narebran vjenčić (prsten) što se lijepo vidi na slici ispod

Smrtno otrovna Panterova muhara ima potpuno ravan vjenčić što je vidljivo na slici ispod.

Slika preuzeta sa: www.mfsforum.com.ba

Ako je prsten oštečen ili raspadnut od starosti NE BERITE GLJIVU jer ne možete biti sigurni u determinaciju, a osim toga gljive u tom stadiju nisu preporučljive za jelo.

Smrtno otrovnu Panterovu muharu možemo razlikovati od Biserke i Tigrice i po tome što za razliku od njih otrovna Panterova muhara ima narebran rub klobuka (dobro vidljivo na prvoj slici - treća gljiva)

Napomena: ovaj tekst služi samo kao informacija, ako ne raspoznajete gljive, ne berite ih sami već povedite sa sobom nekoga tko se razumije u njih ili za savjet upitajte nekoga iz gljivarskih udruga i društava
« Zadnja izmjena: Svibnja 28, 2012, 21:30:47 od Sanja » Evidentirano
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

Šta je meni ovo trebalo !?

« Odgovor #21 na: Svibnja 29, 2012, 18:39:32 »

Sanjice lijepo je od tebe da si ukazala na neke nepobitne detalje oko razlikovanja ove tri vrste !!!
 JA BIH JOŠ DODAO ONO ŠTO JE MOŽDA NAJBITNIJE KOD DETERMINACIJE, A ŠTO SI TI VJEROJATNO ISPUSTILA : DNO STRUČKA KOD AMANITA RUBESCENS I AMANITA SPISSA ZAVRŠAVA PERLAMA KOJE SU LIJEPO I UREDNO RASPOREĐENE PO GOMOLJASTOM ZADEBLJANJU I MALO IZNAD NJEGA A TO JE SLUČAJ I KOD MUHARE - AMANITA MUSCARIA.(DAKLE NEMA ČIZMICE NITI BILO KAKVE OVOJNICE).
STRUČAK AMANITE PANTHERINE ZAVRŠAVA U OVOJNICI KOJA NALIKUJE KOTLIĆU (ČARAPI) KOJA JE ČVRSTO STEGNUTA OKO NJEGA. TO JE NAJBITNIJA KARAKTERISTIKA ZA RAZLIKOVANJE JER KOD VRSTE A. PANTHERINA VAR. ABIETUM, KOJA SE JAVLJA U CRNOGORICI, REDOVITO IZOSTAJE ISCRTKANI RUB KLOBUKA, PA TO NE MOŽE BITI KARAKTERISTIKA, KOJA BITNO RAZLIKUJE NAVEDENA TRI SPECIESA.
UZ TO BIH JOŠ DODAO DA JE BISERKU - AMANITU RUBESCENS NAJLAKŠE RAZLIKOVATI OD SMRTNO OTROVNE AMANITE RANTHERINE PO CRVENILU PLODNOG TIJELA, POČEV OD STRUČKA PA SVE DO KLOBUKA I ISPOD KOŽICE KLOBUKA, JER SAMA BOJA KRPICA (OSTATAKA OVOJA PO KLOBUKU) KOJI JE KOD BISERKE UOBIČAJENO SMEČKASTIH TONOVA, A KOD AMANITE SPISSE I AMANITE PANTHERINE BIJELE BOJE MOŽE KOD NEKIH SPECIESA IZOSTATI PA SE I KOD BISERKE PONEKAD POJAVLJUJU BIJELKASTI OSTACI OVOJA.
POZDRAV M. Smiley Shocked Cheesy
Evidentirano
yoda
Sr. Member

Vjerujem svojim očima a ne tuđim riječima.

« Odgovor #22 na: Svibnja 30, 2012, 08:30:59 »

STRUČAK AMANITE PANTHERINE ZAVRŠAVA U OVOJNICI KOJA NALIKUJE KOTLIĆU (ČARAPI) KOJA JE ČVRSTO STEGNUTA OKO NJEGA. TO JE NAJBITNIJA KARAKTERISTIKA ZA RAZLIKOVANJE JER KOD VRSTE A. PANTHERINA VAR. ABIETUM, KOJA SE JAVLJA U CRNOGORICI, REDOVITO IZOSTAJE ISCRTKANI RUB KLOBUKA, PA TO NE MOŽE BITI KARAKTERISTIKA, KOJA BITNO RAZLIKUJE NAVEDENA TRI SPECIESA.

Da, to sam naučio davnih dana kao osnovu determiniranja Amanite pantherine.....treba zagrebati ispod zemlje pogotovo mi koji nismo dovoljno iskusni da možemo iz prve "otpucati" o kojoj se vrsti gljive radi.
Evidentirano
Sanja
Full Member

« Odgovor #23 na: Svibnja 30, 2012, 15:23:52 »

Hvala na nadopuni.
Točno to je važan faktor u determinaciji i razlikovanju, no smatrala sam da bi to možda bilo malo prekomplicirano za goste koji nas čitaju a nisu dobri poznavatelji gljiva.
Hvala Mentore što si nadopunio i sve lijepo pojasnio.
Evidentirano
gringo
Gost
« Odgovor #24 na: Svibnja 30, 2012, 21:49:41 »

Pridružujem se komentaru. Sanja, sve ovo što si rekla je lijepo i značajno za raspoznavanje Pantherine, ali ovaj dodatni detalj Mentora nepogrešivo je otkriva i zahvaljujući "čarapi" ponekad je prepoznam sa 5 metara daljine.
Lijepi pozdrav !
Evidentirano
gringo
Gost
« Odgovor #25 na: Lipnja 08, 2012, 22:11:10 »

Oprez, u zadnja 3 odlaska u šumu popušil sam 4 krpelja. Bez obzira na tuširanje 2 sata nakon izlaska iz šume.
Evidentirano
Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #26 na: Lipnja 08, 2012, 22:39:49 »

Oprez, u zadnja 3 odlaska u šumu popušil sam 4 krpelja. Bez obzira na tuširanje 2 sata nakon izlaska iz šume.

ma dobro,krpelji su opasni, ali su opasne i zmije, divlje svinje,jeleni lopatari, vukovi na baniji, medvedi u g,kotaru itd!! Grin gljivari su svugdje u opasnosti, a što se tiče krpelja, neznam, ja ih svake godine
povadim barem dvadesetak! Shocked zapravo, mislim da je problem u vremenu uočavanja kad se krpelj "prikvačio", te u načinu vađenja! 99 posto savjeta o tome kako se riješiti krpelja - ne valja!!!!! Huh?
ne dolazi u obzir nikakvo mazanje uljima, alkoholom ili bilo čime što bi moglo ugušiti "živinu"! nevalja ni vađenje raznim pincetama, iglama, noktima! zapravo, ne smije se krpelja ni na koji način stiskati,
jer krpelju treba dosta vremena da se "uhvati", zatim se počne hraniti što znači da mu je rilce u krvotoku! ukoliko ga sad stisnete ili počnete gušiti, on ispušta sadržaj utobe, tj. pljune i ukoliko je zaražen,
slinom je prenio bakterije u vaš krvotok! zato "tutanj" u pet-shop i kupite praktičan alatić za vađenje krpelja (fotke sam stavio na
http://hmgs.hr/forum/index.php?topic=4.msg50#msg50)[/color]
« Zadnja izmjena: Lipnja 08, 2012, 22:41:25 od Zula » Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
stock
Jr. Member
**

« Odgovor #27 na: Lipnja 14, 2012, 15:56:24 »

dali koristite kakav repelent protiv krpelja
uspio sam ga skupiti baš sam ga izvadio iako sam stalno provjeravao hlaće i svaki puta se tuširao
neda mi se baš cijepiti
Evidentirano
yoda
Sr. Member

Vjerujem svojim očima a ne tuđim riječima.

« Odgovor #28 na: Lipnja 14, 2012, 16:11:27 »

dali koristite kakav repelent protiv krpelja
uspio sam ga skupiti baš sam ga izvadio iako sam stalno provjeravao hlaće i svaki puta se tuširao
neda mi se baš cijepiti

Ako se nešto jako ne crveni namaži malo alkoholom i to je to, barem ja imam iskustva sa tom gamadi....
Evidentirano
stock
Jr. Member
**

« Odgovor #29 na: Lipnja 14, 2012, 16:23:39 »

malo se crveni ko ubod komarca nije strašno problem je dali mi je nešto uvaljao ili nije
u životu sam skupio sam par komada nasreću bez posljedica ali nije to baš riješenje igrati lutriju
zato me zanima dali koristi netko nekakvi repelant bolje spriječiti nego kukati kasnije, posljedice mogu biti stvarno ozbiljne
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!