HMGS Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Prosinca 05, 2024, 12:12:56

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Berite samo one gljive koje poznajete, te poštujte Pravilnik o branju gljiva!! Ne uništavajte gljive koje ne poznajete,jer će ih ubrati netko ko ih poznaje!
[/color]
4559 Postova u 48 Tema od 33 Članova
Najnoviji Član: VukÅ¡ić
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  HMGS Forum
|-+  Mikologija i gljivarstvo
| |-+  Mikologija i gljivarstvo (Moderator: Admin)
| | |-+  Pitanja za gljivarske stručnjake HMGS-a
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 55 Dolje Ispis
Autor Tema: Pitanja za gljivarske stručnjake HMGS-a  (Posjeta: 480433 puta)
Admin
Administrator
Newbie

Spol: Muški

« na: Srpnja 08, 2011, 11:16:27 »

Postavite pitanje našim gljivarskim mentorima i determinatorima
« Zadnja izmjena: Srpnja 09, 2011, 11:50:06 od Zdravko » Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

Gljive i vino, kak je to fino!

« Odgovor #1 na: Srpnja 09, 2011, 12:37:13 »

Jel mi netko može pomoći, koji je ovo vrganj?

Evidentirano

I love this game, Life is more fun.
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

Šta je meni ovo trebalo !?

« Odgovor #2 na: Srpnja 10, 2011, 15:05:34 »

Zdravko uopče ne sumnjam da ti ne znaš odgovor ali ipak ću radi ostalih korisnika odgovoriti da pretpostavljam da se radi o vrsti Boletus pseudoregius ili Lažnoj kraljevki  Pozdrav tebi i svim ostalim korisnicima ovog foruma!
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #3 na: Srpnja 13, 2011, 18:59:15 »

Hvala Mentore!
Vrganjevke fakat bolje poznajem od krasnica. Ovih crvenih barem deset vrsta.
Što bi rekao odprilike, prema ovim slikama, o kojoj bi se ovdje radilo? r. emetica Huh?

« Zadnja izmjena: Srpnja 13, 2011, 19:01:32 od Borgia » Evidentirano

Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #4 na: Srpnja 13, 2011, 19:10:32 »

Da li bi ove mogle biti  r. vesca i r. cianoxanta  Huh?

Prethodnu kao i ove poslikao danas na 37 o C.

Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #5 na: Srpnja 13, 2011, 23:03:48 »

E oj Borgia, svašta si ti tu nadrobio od russule cyanoxsanthe, preko Russule vesce pa sve do po mom skromnom sudu do Russule krombholzi (russula atropurpurea) . Ti si dovoljno pametan pa buš znal koja je koja. Ako ne znaš ja bum ti rekel po mom sudu iz priloženog. A ima tu i jedna Russula virescens (svašta) svaka čast stvarno si dobar u nalaženju gljiva a kolko mogu zaključit dosta i znaš. Dobar si ! ak nekaj ni jasno javi se pa bumo prodiskutirali
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #6 na: Srpnja 14, 2011, 07:12:02 »

Vrganjevke fakat bolje poznajem od krasnica. Ovih crvenih barem deset vrsta.
Što bi rekao odprilike, prema ovim slikama, o kojoj bi se ovdje radilo? r. emetica Huh?

Pretpostavljam da misliš na ovu kad pišeš Russula krombholzi (russula atropurpurea). Ima barem deset vrsta krasnica s crvenim klobukom i sve
su dosta slične. Kak ih onda prepoznati samo na temelju slike?  Hvala.
Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #7 na: Srpnja 14, 2011, 08:18:07 »

Da upravo na tu krasnicu sam mislio, a što se tiče krasnica sa crvenim klobucima ima ih i znatno više od 10 što ti spominješ. Pozdrav !
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #8 na: Srpnja 16, 2011, 21:08:38 »

Danas sam u šetnji šumicom poslikao ovaj primjerak vrganja. Molim mišljenje o kojoj se vrsti radi?

Evidentirano

Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #9 na: Srpnja 16, 2011, 21:30:21 »

Danas sam promašao gljvu koju sam determinirao kao krokodilsku vitezovku tricholoma caligatum.
Molim potvdu, thx.

Evidentirano

Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #10 na: Srpnja 16, 2011, 22:41:04 »

Danas sam u šetnji šumicom poslikao ovaj primjerak vrganja. Molim mišljenje o kojoj se vrsti radi?

ma daj, borgia, metneš jednu fotku i tražiš puno  Wink a da fotkaš presjek, malo miris, mijenjanje boje itd??  Roll Eyes daj malo više podataka Tongue Wink
Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #11 na: Srpnja 17, 2011, 07:57:35 »

ma daj, borgia, metneš jednu fotku i tražiš puno  Wink a da fotkaš presjek, malo miris, mijenjanje boje itd??  Roll Eyes daj malo više podataka Tongue Wink

Evo i presjeka i plodišta...

Evidentirano

tuber
Gost
« Odgovor #12 na: Srpnja 17, 2011, 08:58:49 »

Postavite pitanje našim gljivarskim mentorima i determinatorima
:-\Umetanje Citata
Danas sam promašao gljvu koju sam determinirao kao krokodilsku vitezovku tricholoma caligatum.
Molim potvdu, thx.

Mislim da si stvarno promašao gljivu koju si poslikao!??Zula dobro veli,jedna slika još obično bude slikana da ne otkriva bitne detalje?
Ovako bez opisa staništa i mirisa te okusa mogu reći da može biti prije Cortinarius collinitus!?
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #13 na: Srpnja 17, 2011, 11:04:59 »

Molim potvdu, thx.

Mislim da si stvarno promašao gljivu koju si poslikao!??Zula dobro veli,jedna slika još obično bude slikana da ne otkriva bitne detalje?
Ovako bez opisa staništa i mirisa te okusa mogu reći da može biti prije Cortinarius collinitus!?

Čuj, ja ti nisam neki gljivarski stručnjak. Amater sam, ali uživam u gljivama na sve načine. Najbolji sam u gastromoskom dijelu  Smiley
Gljiva za koju si pomislio da je iz roda cortinarius, nebi išlo. Zato kaj ova ima klasični "velum partiale", a cortinariusi imaju onu
"paučinu" kortinu od niti. Rasla je u crnogorici Maceljske šume. Mislim da sam pronašao tricholomu caligatum. Šaljem sliku plodišta.
Razveselila me, jer tu gljivu na svojim terenima nisam nikad našao. Ak sam fulao, molim pomoć i obrazloženje zakaj?

Gore sam stavio fotke od jučer slikane jedne vrste vrganja. Prema kjuču od Fochta, svaki put mi jedno obilježje ne štima Sad. Na stručku nema mrežice,
boja kolobuka svjetlo smeđa, plodište plavi odmah na dodir, stručak u dnu šiljat i do polovice na prerezu malo crvenkaste boje.
Hajde stručnjaci, pomozite koji je to vrganj??? Sve se vidi na tri fotografije koje sam postal  Huh? Huh? Huh?

« Zadnja izmjena: Srpnja 17, 2011, 11:30:12 od Borgia » Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #14 na: Srpnja 17, 2011, 14:30:53 »

Zdravko , previše je toga često što se čovjeku vrti u glavi. Mnoge spoznaje često puta su prepreka za naj !? determinaciju. Ova vrganjevka nepogrešivo vodi k jednoj i vjerojatno najispravnijoj determinaciji : Boletus queletii var. discolor ( kod prof. Fochta označen kao Slavonski vrganj ) Inače prvi ga je opisao Schulczer i nazvao Boletus slavonicus što je prof. Focht sa radošću prihvatio o čemu sam imao prilike s njim razgovarati. U našem dijelu Hrvatske prilično rijedak ali sam imao prilike u više navrata ga nalaziti. Moguća zamjena je Boletus erythropus var. discolor ALI ta vrsta nema onaj crvenkasti završetak stručka boje cikle. Dakle na temelju priloženog pretpostavljam da se radi o BOLETUS QUELETII (Queletijevom  vrganju).
Što se tiče Tricholome caligatum a također potvrđujem vašu pretpostavku, na temelju posljednje fotografije smatram da je Zula u potpunosti u pravu kad vam sugerira da dajete što više detalja o ubranoj gljivi (stanište, presjek, dobru fotografiju koja ukazuje na sve potrebno da bi se što uspješnije mogla izvršiti determinacija jer i sam vidiš u kakvu te je zabludu dovele prva fotografija ove (pretpstavljam) Tricholome caligatum - čak si je tražio i uvrstio u Cortinariuse.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 55 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!