HMGS Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Prosinca 05, 2024, 12:02:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Berite samo one gljive koje poznajete, te poštujte Pravilnik o branju gljiva!! Ne uništavajte gljive koje ne poznajete,jer će ih ubrati netko ko ih poznaje!
[/color]
4559 Postova u 48 Tema od 33 Članova
Najnoviji Član: VukÅ¡ić
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  HMGS Forum
|-+  Mikologija i gljivarstvo
| |-+  Mikologija i gljivarstvo (Moderator: Admin)
| | |-+  Pitanja za gljivarske stručnjake HMGS-a
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 55 Dolje Ispis
Autor Tema: Pitanja za gljivarske stručnjake HMGS-a  (Posjeta: 480432 puta)
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

Spol: Muški

Gljive i vino, kak je to fino!

« Odgovor #15 na: Srpnja 17, 2011, 15:09:03 »

Zdravko , previše je toga često što se čovjeku vrti u glavi. Mnoge spoznaje često puta su prepreka za naj !? determinaciju. Ova vrganjevka nepogrešivo vodi k jednoj i vjerojatno najispravnijoj determinaciji : Boletus queletii var. discolor ( kod prof. Fochta označen kao Slavonski vrganj ) Inače prvi ga je opisao Schulczer i nazvao Boletus slavonicus što je prof. Focht sa radošću prihvatio o čemu sam imao prilike s njim razgovarati. U našem dijelu Hrvatske prilično rijedak ali sam imao prilike u više navrata ga nalaziti. Moguća zamjena je Boletus erythropus var. discolor ALI ta vrsta nema onaj crvenkasti završetak stručka boje cikle. Dakle na temelju priloženog pretpostavljam da se radi o BOLETUS QUELETII (Queletijevom  vrganju).
Sinoč smo s Petračem prošli sve vrste po Bošćevoj enciklopediji.  Nazvali smo ga "gorki vrganj"  Roll Eyes. Razlog je u tome što meso vrganja koje smo obojica probali, jako gorko, ali se sa boletus. albidusom ne uklapa. To sa slike ne možeš vidjeti.  Našao sam na netu karakteristiku da je taj b. queletiij kiseli i gorak. Božac gorčinu ne spominje u svojoj enciklopediji. Mislim da si mi pomogao i da bi mogao biti baš b. queletii. Hvala na pomoći.
« Zadnja izmjena: Srpnja 17, 2011, 15:56:17 od Borgia » Evidentirano

I love this game, Life is more fun.
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

Šta je meni ovo trebalo !?

« Odgovor #16 na: Srpnja 17, 2011, 16:11:34 »

Dragi Zdravko nakon što saznah još novi detalj o kojem si me obavijestio poljuljan sam i sumnjam u prethodnu detreminaciju te iznosim novu pretpostavku, a ti u buduće daj više podataka u opisu a ne samo fotografiju. Moguće je da se radi o vrsti : Boletus pulverulentus ( po prof. Fochtu - Tintar ), Prof. Božac ga naziva Posuti vrganj i ima lošu fotografiju. Pogledaj fotografiju i opis u knjizi Prof. Fochta  : "Naši vrganji".
« Zadnja izmjena: Srpnja 17, 2011, 22:44:56 od mentor » Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #17 na: Srpnja 17, 2011, 16:28:36 »

Dragi Zdravko nakon što saznah još novi detalj o kojem si me obavijestio poljuljan sam i sumnjam u prethodnu detreminaciju te iznosim novu pretpostavku, a ti u buduće daj više podataka u opisu a ne samo fotografiju. Moguće je da se radi o vrsti : Boletus pulverulentus ( po prof. Fochtu - Tintar ), Prof. Božac ga naziva Posuti vrganj i ima lošu fotografiju. Pogledaj fotografiju i opis u fochtovoj knjizi  : "Naši vrganj". i

Sad si me zbunio Roll Eyes. tintar po Fochtu jako naglo poplavi (zato ga je i nazval tintar) ovaj poplavi manje (vidiš na slici presjeka), a za nekih 15 minuta plava boja nestaje i postaje presjek smeđi
kao kod b. fragilisa, na kojeg sam prvo posumnjao da bi ovaj mogao biti. Međutim kod ove vrste je ključno da nema mrežice na sručku, ima žute cijevčice, svijelo smeđi kolobuk, plavi na presjeku, a u donjem dijelu stručka dobiva crvenkasti ton, te da je je meso GORKO, odnosno trebale bi doći u obzir samo vrste vrganjevki sa tim obilježjima. Kolko takvih vrsta ima?

« Zadnja izmjena: Srpnja 17, 2011, 18:22:15 od Borgia » Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #18 na: Srpnja 17, 2011, 19:37:58 »

Ti si me doveo u sumnju s obzirom na okus koji si spominjao: prihvati kao determinaciju ono što je najbliže tvojim spoznajama, jer si jedino ti imao s Petračem tu vrganjevku u rukama i mogao je detaljno promotriti i probati (okus), a znaš stanište gdje je rasla. U buduće precizniji opisi i fotografije od početka. Lijepi pozdrav !
Evidentirano
Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #19 na: Srpnja 17, 2011, 20:12:57 »

UH, UH, kad čitam ovaj dijalog, vidi se koliko je teško prepoznavanje gljiva na osnovu fotografija pa ma kako one kvalitetne bile !!! Roll Eyes na net-u nalazim stvarno svašta, svakojake determinacije, prijedloge što se može s tom gljivom napraviti i još kad mi neko tvrdi da je nešto jestivo......kako vjerovati ? znam da za dosta  gljiva nema prevelikih dilema za prepoznati,pogotovo onima koji se kolko-tolko bave tom problematikom, ali baš na ovom slučaju je vidljivo koliko je teško za nešto 100% tvrditi da je ispravno. a još se radi o vrganjevki !!!!!!
zato pažljivo sa preporukama!!!! Cool
Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #20 na: Srpnja 18, 2011, 22:47:04 »

izludio me borgia sa tim svojim "vrganjem" ! Roll Eyes Roll Eyes Embarrassed Angry stvarno, prema fotki i prema njegovom opisu koji je napisao, nemogu posložiti te karakteristike u jednu gljivu!
uvijek nešto fali ili je višak! Huh? jel to posljedica ove lude suše pa su se karakteristike totalno poremetile, ili...? ili to ni nije boletus? Wink možda je neki xerocomus ? a suillus??
neznam, samo znam da kad sretnem borgiu,platit će zato kaj mi neda spavati! Wink Grin
Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #21 na: Srpnja 19, 2011, 06:59:50 »

Nakon dugog gruntanja (razmišljanja), u pogledu vrganja na slici uz vašu pomoć zaključio sam slijedeće:
1. slažem se sa sugestijom Zule, da se radi o netipičnom primjerku, koji je uslijed djelovanja visokih temperatura izgubio vidljiva obilježja vrste.
2. najjače obilježje predmetnog plodišta, a koje se ne vidi na slici, je izrazita gorkost mesa, pa se slažem s mentorom da ga ja pokušam odrediti, jer sam ga jedini imao u ruci.
3. samo dvije vrste boletusa imaju tako izrazito gorko meso, a to su b. radicans ili po novom b. albidus i b. calopus i uz otrovni b. satanas nisu jestive. Ovaj sigurno nije jestiv.
4. nakon "vagaja" svih obilježja, bez mikroskpski utvrđene veličine i oblika spora, moja je pretpostavka da se radi o vrsti BOLETUS CALOPUS.
« Zadnja izmjena: Srpnja 19, 2011, 10:59:44 od Borgia » Evidentirano

Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #22 na: Srpnja 25, 2011, 18:55:10 »

Opet ja  Wink
Danas sam opet nešto poslikao.
Prva: Nije zmija, nije korijen, nije crv, možda je gljiva ? Roll Eyes
Druga: Mogla bi biti Marasmius rotula. Bjelogorica, tamnosmeđi tanki stručak, primjer klobuka oko 1cm.
Treča: Moguće neka exidia. Što mislite?

« Zadnja izmjena: Srpnja 25, 2011, 19:13:06 od Borgia » Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #23 na: Srpnja 25, 2011, 21:15:49 »

Borgia, vidi se da si savladao neke osnove i da ćeš vrlo brzo postati dobar determinator. Na koncu kao i svi dobri determinatori, znaš se služiti literaturom i internetom.pa si u prednosti pred onima koji ne znaju temelje pa lutaju po rodovima.
 Za prvu gljivu se nisi niti izjašnjavao jer pretpostavljaš da svi znaju da je to : GANODERMA LUCIDUM ( Hrastova sjajnica ).
 Za drugu si možda u pravu jer MARASMIUS ROTULA izgleda baš tako iako postoji mogućnost zamjene sa MARASMIUS EPIPHYLLUS.Na temelju fotografije mogu reći samo to.
 Treća bi najvjerojatnije bila EXIDIA TRUNCATA ( Zvrkolika drhtalica ) jer ona ima one sitne bradavice po površini plodnog tijela, a često se javlja u ovako kišnim periodima, kao i sve exidie.
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #24 na: Srpnja 25, 2011, 21:35:10 »

Borgia, vidi se da si savladao neke osnove i da ćeš vrlo brzo postati dobar determinator. Na koncu kao i svi dobri determinatori, znaš se služiti literaturom i internetom.pa si u prednosti pred onima koji ne znaju temelje pa lutaju po rodovima.
 Za prvu gljivu se nisi niti izjašnjavao jer pretpostavljaš da svi znaju da je to : GANODERMA LUCIDUM ( Hrastova sjajnica ).
 Za drugu si možda u pravu jer MARASMIUS ROTULA izgleda baš tako iako postoji mogućnost zamjene sa MARASMIUS EPIPHYLLUS.Na temelju fotografije mogu reći samo to.
 Treća bi najvjerojatnije bila EXIDIA TRUNCATA ( Zvrkolika drhtalica ) jer ona ima one sitne bradavice po površini plodnog tijela, a često se javlja u ovako kišnim periodima, kao i sve exidie.

Hvala na odgovoru. Svijet gljiva je tak velki, da ga nemam niti želju svega upoznati, a kaj se prepoznavanja tiče, učim to za svoj gušt i usput se zabavljam. Internet Huh? Pa to te ubije
Pogledaj koliko zapisa nomenklature roda boletus tu ima  http://hmgs.hr/zagorec/Dokumeti/Boletus.pdf  Shocked Shocked Shocked Ime u pdf-u je ujedno link na Mycobank (klikni)
Znaš za koliko vrsta i varijeteta iz ove nomenklature nisam nikad čul? A ono vrganji  Cry Cry Cry
« Zadnja izmjena: Srpnja 25, 2011, 21:41:08 od Borgia » Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #25 na: Srpnja 26, 2011, 09:09:23 »

A zamisli tek da otvoriš sve Boletacee ? Da ti se u glavi zavrti !
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #26 na: Srpnja 30, 2011, 20:19:21 »

Danas sam na svom dvorištu poslikao ove gljive. Rastu poslije svake kiše.
Najsličnije su vilinom klinčiću, ali imaju loš miris, pa mislim da to nisu. Što mislite o kojoj se vrsti radi?

Evidentirano

mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #27 na: Srpnja 30, 2011, 21:53:36 »

Možda nebi bilo loše da dodaš još neke detalje (dali rastu busenasto ili u krugovima ), možda još koja fotografija ako je imaš gdje se bolje vidi pojedinačno - jedno plodno tijelo( čitavo). Inače po ovoj fotografiji jako vuče na Vilin klinčac, ali loš miris zasigurno negira tu determinaciju. Možda ti je nos loše funkcionirao ili si pomiješao neki drugi miris Huh?
Evidentirano
satanas
Registrirani korisnici
Full Member
*

svaka sličnost more biti opasna

« Odgovor #28 na: Srpnja 31, 2011, 03:07:40 »

Jako dobra fotka Marasmius oreadesa........!?
Jedino neznam kaj znači: Loš miris?Huh?Huh?Huh?
Evidentirano

vrag nikad ne spi
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #29 na: Srpnja 31, 2011, 07:38:49 »

Jako dobra fotka Marasmius oreadesa........!?
Jedino neznam kaj znači: Loš miris?Huh?Huh?Huh?

Pod "loš miris" mislil sam da ima miris po zemlji, truleži i jedan "kiselkasti štrih"  sličan nekim kolibijama.
Već sam gljivu i sušil i posušena smrdi. Sva ostala morfološka obilježja idu
prema m. oreadesu, ali on bi trebao mirisati, kaj ne?
Evidentirano

Str: 1 [2] 3 4 ... 55 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!