HMGS Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Prosinca 05, 2024, 11:09:33

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Berite samo one gljive koje poznajete, te poštujte Pravilnik o branju gljiva!! Ne uništavajte gljive koje ne poznajete,jer će ih ubrati netko ko ih poznaje!
[/color]
4559 Postova u 48 Tema od 33 Članova
Najnoviji Član: VukÅ¡ić
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  HMGS Forum
|-+  Mikologija i gljivarstvo
| |-+  Mikologija i gljivarstvo (Moderator: Admin)
| | |-+  Pitanja za gljivarske stručnjake HMGS-a
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 52 53 [54] 55 Dolje Ispis
Autor Tema: Pitanja za gljivarske stručnjake HMGS-a  (Posjeta: 480431 puta)
Sanja
Full Member

« Odgovor #795 na: Lipnja 27, 2013, 08:11:26 »

Hvala Bambiju i Mentoru na pomoći i poduci 
Hvala Mentore na lijepim riječima   zivjeli2
Evidentirano
ivek
Gost
« Odgovor #796 na: Srpnja 09, 2013, 14:52:35 »

Pozdrav Gljivarima forumašima.
Evo, prije neki dan ponovo mi je na livadi niknula mala kolonija gljiva koje za koje bih Vas lijepo molio identifikaciju.
Gljive niču na livadi na mjestima posječenog jasena i oraha (na trulom korjenu) dva tri puta godišnje, obično nakon duljih kiša.
Miris i okus sasvim dobar. Možda su jestive a ja ih puštam da propadnu.
Hvala na odgovoru.

Evidentirano
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

Spol: Muški

Šta je meni ovo trebalo !?

« Odgovor #797 na: Srpnja 10, 2013, 10:12:34 »

Pozdrav Gljivarima forumašima.
Evo, prije neki dan ponovo mi je na livadi niknula mala kolonija gljiva koje za koje bih Vas lijepo molio identifikaciju.
Gljive niču na livadi na mjestima posječenog jasena i oraha (na trulom korjenu) dva tri puta godišnje, obično nakon duljih kiša.
Miris i okus sasvim dobar. Možda su jestive a ja ih puštam da propadnu.
Hvala na odgovoru.

Ivek radi se o vrsti : PLUTEUS PELLITUS ( BIJELA KROVNJAČA ) - JESTIVA, bez neke velike vrijednosti. Pozdrav ! M
Evidentirano
neno jarun
Gost
« Odgovor #798 na: Rujna 08, 2013, 19:04:16 »

poštovani
molim determinaciju
lijep pozdrav -  puno hvala
Evidentirano
neno jarun
Gost
« Odgovor #799 na: Rujna 08, 2013, 19:06:57 »

uz one dvije pronađena još jedna još kao jaje / a koju sam posadil doma u čašicu / hihihih ... možda je iste vrste s one gore dvije crveno-žuto-bijele gljive
Evidentirano
Zula
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #800 na: Rujna 08, 2013, 20:25:30 »

poštovani
molim determinaciju
lijep pozdrav -  puno hvala

neno, ubrao si blagvu (amanita caesarea), koja je inače zaštićena i nesmije se brati!
baš me zanima jel bu ti ona u čaši izrasla! Grin Evil
Evidentirano

I zakaj ja moram pitat, sve one kaj Zagreb ne vole.
Ak vam je ovde tak grdo, kaj se ne vratite dole?
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #801 na: Rujna 09, 2013, 17:13:15 »

neno, ubrao si blagvu (amanita caesarea), koja je inače zaštićena i nesmije se brati!

Hvala Zula na determinaciji !!!
Evidentirano
neno jarun
Gost
« Odgovor #802 na: Rujna 18, 2013, 20:33:25 »

pozdrav i puno hvala na determinaciji,,,
blagve slikane na staništu no ne i ubrane,,,,,,
p.s. "jaje" je bilo izvaljeno na stranu no unatoč povremenom močenju zemlje koja se nalazila oko njega "jaje" se nije razvilo u odraslu prepoznatljivu gljivu već usmrdilo Sad
vjerujem da je za normalan rast i razvoj gljive potrebno puuuno više hifa nego što ih je u šačici zemlje
lp

Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

Gljive i vino, kak je to fino!

« Odgovor #803 na: Rujna 30, 2013, 16:40:56 »

pozdrav i puno hvala na determinaciji,,,
blagve slikane na staništu no ne i ubrane,,,,,,
p.s. "jaje" je bilo izvaljeno na stranu no unatoč povremenom močenju zemlje koja se nalazila oko njega "jaje" se nije razvilo u odraslu prepoznatljivu gljivu već usmrdilo Sad
vjerujem da je za normalan rast i razvoj gljive potrebno puuuno više hifa nego što ih je u šačici zemlje
lp

Neno, blagva spada u simbionte i živi u mikorizi s drvom, pa kad si je ubrao, prekinuo si micelij i zbog toga se usmrdila.   
Saprofitne vrste gljiva, recimo sunčanice lijepo će se razviti i ubrane, samo im stavi stručak u vodu.
Evidentirano

I love this game, Life is more fun.
stock
Jr. Member
**

« Odgovor #804 na: Listopada 02, 2013, 10:46:58 »

dali je ovo blagva?

i dali je ovo ova (manja) manje žuta  jestiva gljiva

u šumi je prekrasno sa ovim suncem, gljiva ima toliko da sam morao paziti kuda stajem a s obzirom da ne poznam gljive možda sam prošao i pored finih delicija.

Evidentirano
yoda
Sr. Member

Vjerujem svojim očima a ne tuđim riječima.

« Odgovor #805 na: Listopada 02, 2013, 19:18:22 »

Slike su došle sms-om tako da nisam kriv za kvalitetu. Kažu da raste u dvorištu ( trava), stablo u blizini lipa i u ovom trenutku ima ih jako puno. Na osnovu ovih loših fotki i vrlo šture mikro lokacije može li netko ponuditi odgovor o čemu se ovdje radi??

Evidentirano
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #806 na: Listopada 03, 2013, 00:05:16 »

dali je ovo blagva?

i dali je ovo ova (manja) manje žuta  jestiva gljiva

u šumi je prekrasno sa ovim suncem, gljiva ima toliko da sam morao paziti kuda stajem a s obzirom da ne poznam gljive možda sam prošao i pored finih delicija.

E moj Stock, lijepo bi bilo kad bi svaka ovakva Amanita bila Blagva jer ove godine preslice su zauzele gotovo sve šume. Više sreće drugi puta. Možda još nabasaš i na blagvu. Duga je jesen !
  1.  Ovdje ti se radi o vrsti : AMANITA CROCEA (ŠAFRANASTA PRESLICA) koju je u ovom slućaju moguće prepoznati po čehavom stručku iako klobuk nije izrazito narebran što je odlika večine preslica.
  2. Iako nisi naveo stanište što je vrlo bitno kod ove gljive koja nije jestiva sve karakteristike ukazuju da se radi o : CLAVULINOPSIS CORNICULATUS (ROGATOJ CAPICI).
Evidentirano
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

« Odgovor #807 na: Listopada 03, 2013, 00:12:11 »

Slike su došle sms-om tako da nisam kriv za kvalitetu. Kažu da raste u dvorištu ( trava), stablo u blizini lipa i u ovom trenutku ima ih jako puno. Na osnovu ovih loših fotki i vrlo šture mikro lokacije može li netko ponuditi odgovor o čemu se ovdje radi??

Yoda mislim da se radi o gljivi iz roda CAMAROPHYLLUSA možda VIRGINEUS (DJEVIČANSKA SOČNICA) s obzirom na veličinu i listiće kao i na stanište. No fotografija nije bog zna kaj i teško sa sigurnošću odrediti. No za rod bih mogao garantirati.
Evidentirano
yoda
Sr. Member

Vjerujem svojim očima a ne tuđim riječima.

« Odgovor #808 na: Listopada 03, 2013, 09:02:19 »

Yoda mislim da se radi o gljivi iz roda CAMAROPHYLLUSA možda VIRGINEUS (DJEVIČANSKA SOČNICA) s obzirom na veličinu i listiće kao i na stanište. No fotografija nije bog zna kaj i teško sa sigurnošću odrediti. No za rod bih mogao garantirati.

Hm, pogledah malo na netu......moglo bi biti, u svakom slučaju otići ću danas na stanište i to poslikati kako treba pa će onda neke stvari možda biti jasnije.
Evidentirano
stock
Jr. Member
**

« Odgovor #809 na: Listopada 03, 2013, 11:36:17 »

hvala mentore,

kad sam stavio sliku na forum i kad sam vidio prethodne slike blagve na istoj stranici odmah mi je bilo jasno da ovo moje teško da je blagva :-)

dali je ovo jestivo (naravno opet sam se ponadao da bi mogla biti golubača ... ali kad doma spojim dvije slike nisam niti približno pogodio)

Evidentirano
 Str: 1 ... 52 53 [54] 55 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!