HMGS Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Prosinca 05, 2024, 10:36:21

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Berite samo one gljive koje poznajete, te poštujte Pravilnik o branju gljiva!! Ne uništavajte gljive koje ne poznajete,jer će ih ubrati netko ko ih poznaje!
[/color]
4559 Postova u 48 Tema od 33 Članova
Najnoviji Član: VukÅ¡ić
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  HMGS Forum
|-+  Mikologija i gljivarstvo
| |-+  Mikologija i gljivarstvo (Moderator: Admin)
| | |-+  Uzgoj gljiva
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 5 Dolje Ispis
Autor Tema: Uzgoj gljiva  (Posjeta: 56477 puta)
Admin
Administrator
Newbie

Spol: Muški

« na: Srpnja 08, 2011, 11:32:15 »

Razmijenite svoja iskustva o uzgoju gljiva!
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

Gljive i vino, kak je to fino!

« Odgovor #1 na: Svibnja 04, 2012, 12:49:40 »

Pozdrav!

Ponukan Yodinim primjerom krenuo sam u nabavku micelija i uzgoj (hoby) gljiva. Nabavka micelija je pojednostavljea, šalju hp/expresom.
Više na:
http://www.fungi-perfecti.hr/micelij_na_zrnu_zitarice.htm

Svaki vaš savjet dobro bi mi došao. Hvala svima unaprijed koji će se javiti.
« Zadnja izmjena: Svibnja 04, 2012, 12:51:24 od Borgia » Evidentirano

I love this game, Life is more fun.
yoda
Sr. Member

Vjerujem svojim očima a ne tuđim riječima.

« Odgovor #2 na: Svibnja 04, 2012, 13:50:50 »

Pozdrav!

Ponukan Yodinim primjerom krenuo sam u nabavku micelija i uzgoj (hoby) gljiva. Nabavka micelija je pojednostavljea, šalju hp/expresom.
Više na:
http://www.fungi-perfecti.hr/micelij_na_zrnu_zitarice.htm

Svaki vaš savjet dobro bi mi došao. Hvala svima unaprijed koji će se javiti.

Samo ti pitaj što te zanima ( ako se odlučiš za brijestovače na trupcima). Uvjeren sam da ćeš imati dobre rezultate a to veseli pogotovo ako si nešto sam postigao svojim radom.
Evidentirano
yoda
Sr. Member

« Odgovor #3 na: Svibnja 04, 2012, 14:00:50 »

Evo za početak

2.2.2 Izbor, priprema i vlažnost drveta

Za uzgoj bukovače najpogodnije su oblice, trupci i panjevi (jer bukovača je saprofit i parazit) i raste na vrbama, topolama, brezama, orasima (meko drvo), bukvi, hrastu, grabu, kestenu (tvrdo drvo) itd. Priprema drva je kao i za shii-take-u, s time da su dimenzije oblica nešto drugačije. Poželjno je da oblice budu dužine do pola metra (što su duže to je teže manipuliranje), a promjera 15-30cm. Vlaga je nešto veća - oko 50%, a provjerava se tako da se izbuši rupa promjera 2cm, dubine 5-10cm i nastala piljevina stisne u šaci. Ako je zgrudana, vlažnost je dobra, a ako nije zgrudana vlažnost je preniska. Kod preniske vlažnosti drvo treba potopiti i ostaviti dva dana u vodi.

2.2.3. Nasađivanje drva micelijem

Zasijavanje možemo raditi tijekom cijele godine, ali je najbolje u proljeće zbog tendencije porasta temperature. Za uzgoj bukovače na drvu koristi se više metoda: metoda bušenja rupa, metoda kolutova, metoda proreza, metoda isječka.

I. Metoda bušenja rupa

Na oblici radimo rupe dubine 3-5(10)cm i promjera 2-3cm. Zasijavamo micelijem na isti način opisan kod uzgoja Shii-take te zatvaramo čepovima od stiropora ( neki proizvođači to rade sa vlažnom vatom ili komadićem vlažnog kartona) na koji dolazi vrući parafin. Inokulirane oblice se postavljaju u PVC vreću (da imaju dovoljno ugljik dioksida i vlage) na kojoj se izbuši nekoliko rupa. Tako upakiranu oblicu postavi se na toplo mjesto (ne izravno na sunce). Micelij će prorasti drvo za 2-3-6-9 mjeseci (zavisno od uvjeta držanja). Nakon proraštanja oblice tada treba ukopati u zemlju 10-15cm, okomito u hlad (da stvorene hife crpe iz zemlje vodu). Gljive se tijekom prve godine pojavljuju samo na rupama, a sljedećih godina širom drveta. Radi održavanja vlage stupiće treba jednom tjedno polijevati vodom.

II. Metoda kolutova

Krajevi svježeg drveta s korom (koje je duljine do pola metra i deblje od 25cm.), se odrežu u kolut debljine 4cm. Između kolutova i oblice postavi se micelij u sloju od 5mm, i kolutove pričvrstimo čavlima. Oko oblice gdje se nalazi micelij pričvrsti se traka najlonske folije da se micelij zaštiti od isušivanja i ispadanja. Ovako pripremljene oblice postave se u PVC vreću kao i kod prethodne metode. Na isti način se može obraditi i svježe posječen panj, s time da se postavlja samo jedan kolut.

III. Metoda proreza

Ukoliko se radi s većim oblicama (1m i više) na dva, tri (ili više) mjesta napravi se prorez motornom ili ručnom pilom, okomito na trupac. Rez treba biti do dvije trećine promjera. Ako se radi s manjim oblicama veličine do 50cm. dovoljan je jedan prorez. U proreze se stavlja micelij, te prorez umotamo najlon folijom da se micelij ne isuši ili ispadne. Tako pripremljene oblice postavljaju se na mjesto za prorašćivanje u trap ili ako su manje u PVC vreću na kojoj su izbušene rupe.

IV. Metoda isječka

Na panjevima koji su u zemlji, pilom se napravi isječak ili klin. Rupa se ispuni micelijem, te isječak vrati nazad i pričvrsti čavlom, a panj se prekrije PVC folijom. Kad micelij proraste, najlon se skida. Gljive rastu sve dok u panjevima ima hrane što je kod mekog drveta 3-4 godine, a kod tvrdog i do 8 godina.

2.3 Trapljenje oblica

Ukoliko se radi s većim brojem oblica, nakon zasijavanja micelijem stavljaju se u trap, odnosno iskopanu jamu 1m.dubine i dužine prema potrebi (količini oblica). U iskopanu jamu postavlja se PVC folija, i na foliju cijepljene oblice, a na oblice mokru slamu debljine 30cm. Na trap se stave daske, na daske PVC foliju, a na foliju slamu ili piljevinu koju tijekom ljeta polijevamo vodom da bi održali vlažnost. Jamu je najbolje iskopati u nekoj hladovini gdje nema izravnog sunca a oko trapa treba napraviti kanal da u slučaju velikih kiša voda ne prodre u iskop. Nakon dva mjeseca oblice će prorasti micelijem (pobijelit će). Ako se radim s malim oblicama, veličine 30-40cm., na dno trapa stavlja se usitnjena slama ili piljevina, debljine do 5cm. Na to se postavlja sloj micelija debljine 1cm, na micelij sloj okomito složenih oblica a na njih ponovo sloj micelija, pa oblice i tako do 4 sloja oblica i na kraju posipamo s micelijem. Na trap se postavljaju daske, na daske plastičnu foliju na kojoj se izbuše rupe, i prekrijemo slojem zemlje (do 20cm.). Oko trapa se iskopa kanal širine 30 cm i dubine 15cm koji služi da se ljeti u njega lijeva voda radi održavanja vlage u trapu.
Evidentirano
yoda
Sr. Member

« Odgovor #4 na: Svibnja 04, 2012, 15:23:46 »

Evo pogledajte koliko su moje napredovala za 24 sata Wink

Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #5 na: Svibnja 04, 2012, 15:56:50 »

Hvala. Sve je jasno osim trapljenja oblica. To mi je komplicirano i ne sviđa mi se. Angry  Čitao sam negdje da se oblica može staviti u običnu crnu vreču za smeće i na njoj izbuši par rupa.
To bi mi bilo jednostavnije, samo neznam dali to drži vodu Huh?
Evidentirano

yoda
Sr. Member

« Odgovor #6 na: Svibnja 04, 2012, 16:06:33 »

Hvala. Sve je jasno osim trapljenja oblica. To mi je komplicirano i ne sviđa mi se. Angry  Čitao sam negdje da se oblica može staviti u običnu crnu vreču za smeće i na njoj izbuši par rupa.
To bi mi bilo jednostavnije, samo neznam dali to drži vodu Huh?

Nisam to pokušavao, težim jednostavnošću a sa druge strane  da bude efikasno.
Evidentirano
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #7 na: Svibnja 10, 2012, 19:30:19 »

Prvi pokušaj.  Undecided  Frend i ja pola : pola. Bumo vidjeli, rekli su slijepci  Roll Eyes

« Zadnja izmjena: Svibnja 10, 2012, 20:43:18 od Borgia » Evidentirano

Štef
Newbie
*

« Odgovor #8 na: Svibnja 10, 2012, 20:29:17 »

zdravo Borgi kaj se taj tvoj jaran zove Fend vas dva nesto cesto dejstvujete!!
Evidentirano

Psillocybe su zakon !!!
Borgia
Registrirani korisnici
Hero Member
*

« Odgovor #9 na: Svibnja 10, 2012, 20:44:59 »

zdravo Borgi kaj se taj tvoj jaran zove Fend vas dva nesto cesto dejstvujete!!

Pozdravi i tebi Štef. Kakav Fend piše Frend, kaj neznaš čitati  Huh?
Evidentirano

yoda
Sr. Member

« Odgovor #10 na: Svibnja 21, 2012, 18:42:01 »

Prvi pokušaj.  Undecided  Frend i ja pola : pola. Bumo vidjeli, rekli su slijepci  Roll Eyes

Evo malo poticaja za tebe....današnji nalaz u mom vrtu 

Evidentirano
mentor
Registrirani korisnici
Sr. Member
*

Šta je meni ovo trebalo !?

« Odgovor #11 na: Svibnja 21, 2012, 23:42:00 »

BRAVO YODA !!! OČIGLEDNO SI DOBRO SAVLADAO "PRIČU" PA PLODOVI NE MOGU IZOSTAT.
Evidentirano
yoda
Sr. Member

« Odgovor #12 na: Svibnja 22, 2012, 08:34:03 »

BRAVO YODA !!! OČIGLEDNO SI DOBRO SAVLADAO "PRIČU" PA PLODOVI NE MOGU IZOSTAT.

Pa s obzirom da me to uvijek zanimalo, uz pomoć ponajviše interneta a i nekako vlastitog nahođenja moram priznati da sam jako zadovoljan sa postignutim rezultatom jer apsolutno niti jedan trupac a bilo ih je podosta, nije "mašio"!!!
Evidentirano
yoda
Sr. Member

« Odgovor #13 na: Svibnja 25, 2012, 18:40:16 »

Iiiii, evo ih opet.....ravno "11 gnijezda" na jednom trupcu i to treći put ove godine!!!!!

Evidentirano
neno jarun
Gost
« Odgovor #14 na: Lipnja 01, 2012, 11:29:07 »

pozz, molim pomoć pri nabavci malo micelija jablanovače u hoby svrhe  - hvala unaprijed
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 5 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!