GD Kamilo Blagaić

 

GLJIVARSKO
DRUŠTVO “KAMILO BLAGAIĆ”
www.gdkb.hr

 

O nama…

 

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” iz Zagreba je neprofitabilna organizacija i najstarije takvo društvo u Republici Hrvatskoj. Ono okuplja ljubitelje prirode i gljiva, te poznate znanstveno – stručne djelatnike iz područja gljivarstva.

 

Povijest…

 

Povijest organiziranog gljivarstva u Hrvatskoj počinje postavljenjem prve izložbe gljiva u prostorima Malog lapidarija u Zagrebu u Kamenitoj 15, koja je trajala od 21. do 23.rujna 1979.g. u organizaciji Odjela za poljoprivrednu botaniku Fakulteta poljoprivrednih znanosti i Turističkog društva “Gornji grad”, Zagreb. Izložbu su postavili prof.dr.sc. Romano Božac i
prof.dr.sc. Stjepan Mužic, a gljive su prikupili studenti Fakulteta poljoprivrednih znanosti na čelu s prof.dr. Nevenkom Plavšić-Gojković i prof.dr. Valentinom Gaži te mnogi ljubitelji prirode i budući gljivari.

Nakon te izložbe, slijedeće godine (1980.g.) postavljena je prvi puta, no, druga po redu, gljivarska izložba u prostoru Studentskog Centra Zagreb na kojoj su prikupljene prijave preko 450 ljubitelja gljiva, što je bilo dostatno da se osnuje sekcija “Gljivari” Društva prijatelja cvijeća i zelenila u siječnju 1981. g. Inicijatori osnivanja ove Sekcije, uz prof.dr.sc. Romana Božca i prof.dr.sc. Stjepana Mužica, bili su i Fodor Ivica (prvi predsjednik), Lidija Klasić i Pajalić Miljenko, sve troje novinari i urednici Radio Zagreba, te Vlatko Rupić i Branko Liker službenici Fakulteta poljoprivrednih znanosti.

Obzirom na velik interes i porast broja članova, 19. siječnja 1983. g. osnovano je samostalno Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić”, prvo gljivarsko društvo u Hrvatskoj, čija je prva predsjednica bila prof. Irena Glebov. Osim već ranije spomenutih, radu i razvoju društva, uvelike su doprinijeli i mr. Mladen Strižak (dugogodišnji predsjednik), prof.dr.sc. Čedomil Herman; dr. Josip Jirkal; mr. Josip Kalmar; Jasenka Paunović, dipl.ing.; Vera i Pavao Burić; Milan Drljača, dipl.jur. (drugi predsjednik); Ivan Forko, dipl.ing.; Željko Šeler, dipl. ing.; mr. Tatjana Bobanović i mnogi drugi!

 

Aktivnosti društva…

U okviru društva do sada je održana 33 izložba gljiva, 2 seminara za tržne i sanitarne inspektore te mnoštvo predavanja i stručnih izleta širom Hrvatske s determinacijama gljiva radi edukacije što većeg broja ljudi i sprječavanje trovanja konzumacijom otrovnih gljiva.

Osim toga, radi se na razvijanju ekološke osviještenosti, zauzimanju za zaštitu šuma od devastacije i prekomjerne sječe te proučavanje gljiva kao prirodnog izvora hrane u ljudskoj ishrani radom na razvoju uzgoja saprofitnih i mikoriznih gljiva, unapređivanju mikologije.

Također surađujemo s drugim gljivarskim društvima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Naše društvo je suosnivač i aktivan član Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

Predavanja, determinacije gljiva i sastanci održavaju se svakog ponedjeljka od 18:00 do 20:00 sati u prostorijama Društva u Tkalčićevoj
33, a prema programu rada koji se donosi dva puta godišnje (programi rada: proljeće/ljeto i jesen/zima ).

 

Kontakt…

Adresa: GLJIVARSKO DRUŠTVO “KAMILO BLAGAIĆ”  Tkalčićeva 33, 10000 Zagreb

                Vesna Dujlović – predsjednica  , 091/5294468

                e-mail : vesna.dujlovic@gmail.com

                 Ljerka Brajčić  -  tajnica , 009/764 5964

                    e-mail: ljerkabrajcic@gmail.com

 

 

Egzistiraju od 1983. godine, a prvi dokument o registraciji Društva datira od 01. 04. 1988. godine 

Članica HMGS-a od: 10.06.2006. godine….