GLJIVARENJE V ZLATARSKOM KRAJU 2014.

piše: Avelin Fijačko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U subotu, 06.09.2014. je u Zlataru na OPG-U ” Ćibi”, održana prva gljivarijada Gljivarskog društva ” Medenka ” Zlatar pod nazivom ” Gljivarenje v zlatarskom kraju”.Gljivarijadi se odazvalo 250 gljivara, posjetitelja i gostiju. Zlatarskim šumama propješačila su gljivarska društva: GD ” Sesvete” Sesvete i njihov ogranak iz Čazme, GD ” Kamilo Blagaić iz Zagreba, GD ” Lisičica” Pregrada. GD ” Smrčak ” Čakovec, GD ” Grljak” iz Liča, GD ” Maglen ” iz Oroslavja, GD” Sunčanica” Salinovec, GD ” Ivanec” Ivanec, GD “Krasnica” Krapina, GD ” Amanita” Sv.I.Zelina, te Mikološko društvo “Kostanjevka” Zreče iz Slovenije.

Izložbu i determinaciju gljiva od 60 prikupljenih vrsta gljiva postavio je determinator i predsjednik HMGS-a, prof Branko Bartolić, a nakon  postavljanja izložbe održao je predavanje o skupljenim vrstama gljiva.U jutarnjem terminu ekipa HRT-a snimala je prilog o gljivarijadi, gljivama i gljivarima za emisiju Dobro jutro Hrvatska.Televizijski prilog  se emitirao u emisiji, 08.09.2014. u 7,40 ujutro.

Gljivarijadu je podražalo niz donatora i sponzora zlatarskog okružja, kao i Krapinsko-zagorska Županija, te Turistička zajednica grada Zlatar.Naime u njihovoj organizaciji 15 zainteresiranih gljivara je posjetilo u 15,00 sati baroknu crkvu sv. Marije Snježne u Belcu pod stručnim vodstvom Željka Slunjskog.Za dobar glazbeni štimung pobrinio se Andrija Kos i TS Zlatne žice.

Gljivarsko društvo ” Medenka” Zlatar zahvaljuje svim donatorima, sponzorima i volonterima na nesebičnoj pomoći u organizaciji gljivarijade, a svi oni koji su ove godine propustili gljivarijadu, šteta, jer sljedeća je tek za 365 dana.Naravno hvala i svim gljivarskim društvima, koja su se odazvala prvoj gljivarijadi Gljivarskog društva “Medenka” Zlatar.