Suradnjom gljivara do uspješne postave izložbe gljiva u Čavlima

piše:Marija Vičević

IMG_9005Članovi Gljivarske udruge „Ožujka“ Anđelko Šikić,Blanka Čekada i Jagoda Pavletić brali su gljive u petak i subotu 17 i 18 listopada na 4 staništa, a članovi udruge „VIDOV SAN“ Čavle organizatori izložbe gljiva po cijeloj Grobinštini,na Platku i na kontinentu(Sesvete itd.)
U sakupljanju gljiva i organizaciji  izložbe sudjelovalo je 14 članica i članova udruge Vidov san. Sa zadovoljstvom mogu izjaviti kako je izložba bila vrlo uspješna.
Izložbu je postavljao član Ožujke, determinator Anđelko Šikić. Izložbu su posjećivali učenici OŠ Čavle, kako slijedi: prvi razred a,b i c 68 učenika, drugi a,b i c razred 65 učenika, treći a, b i c razred 74 učenika, četvrti razred a,b i c 73 učenika, šesti razred a, b i c 58 učenika. Što iznosi ukupno 338 učenika OŠ Čavle, 5 učiteljica. Iz vrtića Čavlić prošetale su tri grupe kako slijedi: skupina Leptirići 20 djece, skupina Ribice 21 dijete, skupina Pčelice 22 djeteta. Ukupno 63 djeteta i 6 odgojiteljica. Ostale posjetitelje smo prebrojavali i ustanovljeno je 260 posjetitelja. Iz ovoga izlaganja možemo zaključiti da postoji veliki interes među našim mještanima, osobito među školskom djecom koja su došla poslije crtati i pisati zadaću u hol dok je još izložba trajala. I na kraju potvrđujemo da je izložbu posjetilo sveukupno 660 osoba.
Udruga je pribavila „Crvenu knjigu gljiva Hrvatske“ u kojoj su opisane zaštićene vrste gljiva u našoj zemlji. Pohranjena u knjižnici i dostupna je svim zainteresiranima i ne iznosi se van knjižnice.
Zbog velikog interesa i znatiželjnika, školske i predškolske djece i mještana Grobnika udruga Vidov san odlučila je to ponoviti , te je uvrstila u plan i program za 2015.

Zahvaljujem se svim sudionicima koji su bili neumorni do samog kraja izložbe. Zahvalna sam gospođi Blanki Čekadi, tajnici HMGS koja je od početka vodila koordinaciju i doprinijela ovom uspjehu. Također sam zahvalna gospodinu Anđelku Šikiću, determinatoru na njegovom neiscrpnom znanju i vještini kojom se iskazuje, tako sam imala priliku otkloniti sumnje i dileme u neke vrste gljiva. Isto tako, zahvaljujem gospođi Jagodi Pavletić i ostalim članovima Ožujke koji su pridonijeli.
Što se tiče nas nekolicine sakupljača gljiva, ponovo smo mogli potvrditi svoja znanja o pojedinim vrstama.
Veoma sam zadovoljna energijama koje su bile prisutne, sve je dakle odrađeno mudro i u tišini sa puno ljubavi i strpljenja, pa se i nije čuditi ovolikim posjetiteljima.
Moje zadovoljstvo traje još uvijek i nadam se kako će ova suradnja potrajati!