Poslanica predsjednika HMGS-a

Čestitka 1Drage gljivarice i gljivari, članovi Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza
Na kraju smo još jedne godine, koja nam na planu gljivarstva neće baš ostati u lijepom sjećanju. Naravno ovo pišem u kontekstu izostanka količina i vrsta gljiva, koje nas ponovno iznenađuju i potvrđuju da su svijet za sebe. Svi mi, na globalnom planu očigledno doprinosimo tom procesu globalnog zatopljenja i poremećaju prirodnih zakonitosti i time odnosa u prirodi.
Na kraju smo za nas i naš Savez jedne uspješne godine zahvaljujući svima vama koji ste tome doprinijeli. Uspjeli smo pokrenuti izlaženje našeg časopisa SVIJET GLJIVA, koji vas uz stručna članke detaljno informira o događanjima, kako u našim Društvima-udrugama, članicama Saveza, te o njihovim medijskim nastupima, tako i događanjima na saveznom planu.
Naša gljivarska kuća u Rogima u Gorskom Kotaru dobila je svoj legalitet iako je još, za sada, premalo posjećivana. Nadam se da ćete u ovoj godini promijeniti svoj odnos prema ovom objektu koji vam je na raspolaganju 24 sata uz minimalni trošak, te uvidjeti o kakvoj blagodati pišem.
Održali smo još jednu provjeru znanja naših gljivara, koji su se prijavili za ispit za zvanje determinator te obogatili Savez za tri nova imena s tim zvučnim nazivom, te je sada i naše Zagorje dobilo tri determinatora.
Na planu odnosa s Hrvatskim šumama ništa novo. Još uvijek čekamo novi Pravilnik koji bi, ako se uvaže naši prijedlozi trebao donijeti dosta novina i konačno regulirati naš status u odnosu na ostale građane i staviti nas u kontekst istinskih zaštitara prirode, a napose svijeta gljiva.
Od strane Ministarstva zaštite okoliša dobili smo zeleno svjetlo izborom našeg predstavnika u Povjerenstvo za izradu novog Pravilnika kojim će se regulirati  zaštita gljiva i staništa gljiva kao i odnosi prema našoj populaciji.
Hrvatsko mikološko gljivarski savez je vrlo jaka organizacija koja se još uvijek bori za svoje mjesto na nivou Lijepe naše. Činjenica je da su nas mnogi počeli sve više uvažavati i priznavati. Sve više se širimo i postajemo značajan čimbenik u svim sferama društvenog života. Nadam se da će nam 2016. godina biti godina u kojoj ćemo potvrditi da smo nezaobilazna snaga kojoj treba dati više prostora za djelovanje i napredak što i zaslužujemo. Brojne izložbe, predavanja i manifestacije koje organiziraju naše članice i naši stručni ljudi – determinatori, doprinose edukaciji stanovništva, koji se masovno učlanjuju sa željom da još više saznaju o svijetu gljiva.
Na kraju moram se sjetiti svih onih koji su nas ove godine zauvijek napustili, a posebno našeg Ivana Forka i Aleksandra Jurkijevića koji su svojim likom i djelom obilježili rad svojih matičnih društava i Saveza u cjelini.
Sa željom da nam Nova 2016. godina donese pregršt gljiva i novih spoznaja te boljitak Saveza želim vam Čestit Božić i Sretnu 2016. godinu i puno lijepih druženja, a prije svega zdravlja i zadovoljstva !
Predsjednik HMGs-a
Branko Bartolić