GD Sesvete

G LJ I V A R S K O   D R U Š T V O  ” S E S V E T E “

Trg Dragutina Domjanića 6 /I, Sesvete

 

Povijest društva

 

 • Osnovano je na inicijativu tadašnjeg voditelja Centra za kulturu pri Narodnom sveučilištu Sesvete gospodina Ivice Percla-poznatog kantautora 1988. godine. Godinu dana prije gospodin Percl je organizirao Izložbu gljiva u prostoru Narodnog sveučilišta Sesvete koju je postavio prof. Branko Bartolić . Tada se rodila ideja o osnivanju Društva koja je 26. studenog 1988. godine i realizirana. Osnivači društva uz gospodina ivice Percla i Branka Bartolića bili su gospođa Jelka Čuljak-predsjednica Komiteta za društvene djelatnosti, Inga Kralj-tajnica Turističkog saveza, Branka Baranašić-predsjednica općine, Milan Lasković i Ivan Forko. Društvo je u početku funkcioniralo u sklopu Turističkog saveza općine Sesvete i imalo izvrsnu potporu Općine Sesvete uz najboljeg mogućeg suradnika- Narodno sveučilište Sesvete.

 

 • Interes za rad u društvu bio je uistinu velik i ubrzo se broj članova popeo na preko 200. Već godinu dana poslije osnivanja Društvo je osmislilo i realiziralo, u to vrijeme, jedinstven projekt na nivou šire regije a kao što je to kasnije i potvrđeno, u svjetskim razmjerima : Gljivarsko-planinarski put zdravlja od Sesveta do Planinarskog doma „Lipa“ na najistočnijim obroncima Zagrebačke Gore u dužini od 20 kilometara. Projekt je popratilo Planinarsko društvo „Lipa“ – Sesvete čija pomoć je bila izuzetno značajna pri markiranju puta cijelom njegovom dužinom i prilaznih putova.
 • Po završetku Domovinskog rata znatno je smanjen interes za rad Društva, tako da je od preko 400 članova koji su registrirani u Društvu ostalo 50-tak aktivnih članova.
 • 2006. godine Gljivarsko društvo „Sesvete“ preuzelo je ulogu, uz Gljivarsko društvo „Zet-Zagreb“, prvog osnivača i utemeljitelja Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza. Prof. Branko Bartolić postao je i Glavni tajnik Saveza na kojoj dužnosti se i danas nalazi.

Aktivnosti društva

 

 • Od samog početka Društvo je svojim programima rada prvenstveno baziranim na edukaciji građanstva i najmlađih populacija značajno doprinijelo činjenici da na području općine Sesvete i šire nije bilo trovanja gljivama. To nije niti bilo čudo jer su predavači bili sve redom profesori i ugledni poznavaoci gljiva.
 • Uz navedeno Društvo je svoj imidž steklo širom lijepe naše i šire organizacijom edukativnih  izleta koji u svom programu obavezno imaju stručno predavanje uz determinaciju gljiva.
 • Ono što je obilježilo i ovom Društvu dalo poseban status je specifičan i prepoznatljiv, u ovom Društvu „izmišljen“ Gljivarski kotlić pod imenom“ Forkov kotlić“, koji je ime dobio po drugom našem i dugogodišnjem predsjedniku Ivanu Forku. U tom kotliću ne rijetko se nađe i preko 30-tak vrsta gljiva iz prirode naravno.
 • Gljivarsko društvo Sesvete našlo je ,što je i za očekivati ,najbliže suradnike u Gljivarskim društvima grada Zagreba, ali i u Karlovcu, Samoboru, Pregradi, Umagu i Rijeci a i van granica Lijepe naše.
 • Sastanci, predavanja i determinacije gljiva održavaju se svakog utorka u Sesvetama, Trg Dragutina Domjanića 6 ( Plava dvorana ) s ljetnom i zimskom stankom prema programu rada.
 • Ovogodišnji program rada možete preuzeti na linku: Program rada GD Sesevete

Promovirana zvanja

 • Društvo je u svom dugogodišnjem radu dobilo i veliko zadovoljstvo da su njihovi članovi od strane Upravnog odbora HMGS-a promovirani u zvanje gljivarskih stručnjaka.
 • Determinator-mentor : Branko Bartolić i Ivan Forko
 • Determinator: Drago Pavić

Kontakt

 • Adresa: GLJIVARSKO DRUŠTVO „SESVETE“, Trg Dragutina Domjanića 6 /I 10360 Sesvete.
 

Odgovorne osobe

 • Mirjana Tursić – predsjednica , 091/5707465

 

Članica  Hmgs-a od  : 10.06.2006. godine….