GD ZET-ZAGREB

Gljivarsko društvo ZET-ZAGREB

Zagreb, Ozaljska 105

 

O nama

Gljivarsko društvo “ZET-ZAGREB” osnovano je 1994 godine, a osnovala ga je grupa gljivarskih entuzijasta, koji su se več nekoliko godina ranije družili i međusobno učili, a stjecajem okolnosti većina je i zajedno radila.

U  inicijativnom odboru bili su:Mladen Glavina, Zlatko Horjan, Ivan Kočet, Miljenko Suhobilec, Stjepan Pozderac, Stjepan Grdan(nažalost preminuo)i Jasminka Eđed. Na osnivačkoj Skupštini okupilo se pedesetak gljivara, da bi tijekom godina broj kontinuirano rastao.

Za prvog predsjednika izabran  je Ivan Kočet koji je dužnost obnašao do 2000 godine,te ponovo od 2002 do danas(u međuvremenu Darko Matijević).

U prvim danima rada društva, veliku pomoć nam je pružio Drago Pavić svojim znanjem o gljivama, postavom prve izložbe gljiva i umijećem kuhanja gljivarskog kotlića, koji je postao obavezni dio programa skoro na svim izletima. Zbog toga, na prvoj redovnoj Skupštini Društva, biva proglašen počasnim članom.

Od prvih dana glavninu aktivnosti provodimo kroz organizaciju izleta u prirodu, što znači praktičan rad na terenu, uz  determinacije i predavanja, te smo postavili i 16 izložbi gljiva.Veliki doprinos edukaciji članova dao je Josip Trudnikov, da bi sada tu dužnost preuzeo Sulejman Zukić, koji je izrastao u vrsnog poznavatelja gljiva.

Tijekom svih godina sudjelovali smo na gljivarskim druženjima i takmičenjima, te redovito osvajali nagrade i priznanja, a 2006 godine organizirali smo i 1.Zagrebačku gljivarijadu, koja je održana na Sljemenu povodom Dana gljivarskog društva „ZET-ZAGREB“, te  time postala tradicionalna.

Većinu aktivnosti baziramo na organizaciji stručnih izleta u prirodu, gdje se na licu mjesta izvrši determinacija gljiva, a gljivari imaju prigodu razmijeniti svoja iskustva te postaviti pitanja stručnim osobama. Odazivamo se i na gljivarijade,druženja gljivara koja organiziraju druga društva, a isto tako, pozivamo prijateljska društva u goste. Pogledajte naš izlet u park prirode Kamačnik na youtube.

 Društvo danas broji 124 člana, od kojih je dobar dio vrlo aktivno! Prije dvije godine dobili smo na korištenje prostor na donjoj stanici bivše žičare za Sljeme, popularno nazvan „Vrganj“ zbog oblika građevine koja simbolizira vrganj. Objekt je na idealnom mjestu, u prirodi, dostupan pješice, automobilom ili tramvajem (15 min.od tramvajske stanice). 

 

 

Kontakti

Adresa:  Ozaljska 105, 10000 ZAGREB

Predsjednik:  Ivan Kočet,tel. 098-33 80 77,

ili 01/3651-774 , e-mail: gd-zet@net.hr

Tajnica: Jasenka Vukašinec, tel. 098-33 80 61

Članica  HMGS-a od: 10.06.2006. godine….

 

Pridružite nam se…

Članovi naše udruge mogu biti svi građani RH koji potpišu Pristupnicu i time prihvate sve statutarne odredbe Statuta GD ZET-ZAGREB, te uplačuju redovitu članarinu. Potrebnu pristupnicu možete preuzeti na donjem linku, popuniti i poslati na naš e-mail, ili poštom na našu adresu.

Pristupnica za članstvo u word tipu dokumenta.