GU Sunčanica-Samobor

GLJIVARSKA UDRUGA “SUNČANICA-SAMOBOR”

Celine samoborske 34, 10430 Samobor

http://www.gusuncanica-samobor.com.hr/

 

 

 

 

 

O udruzi piše predsjednik Božidar Laušin:

Najvažnija godina u povijesti Grada Samobora je 1242. Kada je Ugarsko-Hrvatski kralj BELA IV dao Samoboru povelju“slobodnog kraljevskog trgovišća“ i od toga datuma samobor je slobodan Grad. Jasno da je tu slobodu trebao braniti godinama kroz dugu povijest, stvarajući tako povijesne ličnosti i događaje. Samobor ima prekrasan geografski položaj, prekrasnu prirodu (Samoborci bi rekli friški zrak) od desne obale Save, nizine, plodna polja, pa kroz staru jezgru Grada do ruševina Staroga Grada u podnožju brda Tepec, pa do okolnog Samoborskog i Žumberačkog gorja. Pravi raj za ljude, biljke, životinje i naravno gljive. Mnogi stanovnici, naročito oni smješteni na obronke Samoborskog gorja, beru gljive godinama, po tradiciji, učeći od svojih očeva i djedova. To su uglavnom općepoznate gljive: vrganji, lisičice i puze, dok su sve ostale „nore“! Ipak, uvijek netko „nasjedne“ na sličnost gljiva, srećom, ne sa kobnim posljedicama. I to je bila dodatna motivacija za osnivanje udruge u Samoboru. Vjerujem da su mnogi gljivari dolazili i prije na ideju o osnivanju gljivarske udruge u Samoboru, koji danas ima oko 35.000 stanovnika, ali tek će ovaj datum biti najvažniji u povijesti samoborskog gljivarstva.

16.04.2007. osnovana je gljivarska udruga „SUNČANICA-SAMOBOR“ na koju sam veoma ponosan, i isto tako i zahvalan svima onima koji su svojim doprinosom pridonjeli osnivanju Udruge. Želio bih spomenuti mog prvog „učitelja“ gospodina Dragu Pavića, pa gljivarske znalce gospodina Josipa Trudnikova, i gospodina Sulejmana Zukića, članove gljivarskog društva „ZET-ZAGREB“ koji su postavili prve dvije izložbe u Gradu Samoboru i to u Celinama Samoborskim. 2006. Godine uspjeli smo zainteresirati gradske poglavare i izložbu preseliti u centar grada u prostore udruge vinara i vinogradara. Povodom Dana Grada Samobora ponovno smo sa gljivarskim društvom “ZET – ZAGREB“ i njihovim predsjednikom gospodinom Kočet Ivanom, kojima sam posebno zahvalan, organizirali smo dvodnevnu izložbu gljiva, koju je posjetilo oko 1500 znatiželjnika i koju je uveličao prof. dr. Romano Božac. Veliku podršku dobili smo i od gradonačelnika Grada Samobora, gospodina Antuna Dubravka Filipca i tajnika, gospodina Kušić Dragutina koji su i sami gljivari i sada članovi naše udruge. Istaknuo bi samoborskog gljivara, gospodina Mihelić Vladimira, pa gospodu, Josipa Marina Šimića i njegovo društvo gljivara „BOLETUS“ iz Buljštine, Hrvoja Kneževića i njegovo gljivarsko društvo „NAŠICE“, Dragutina Vahtarića i njegovo gljivarsko društvo „KARLOVAC“, koji su dali dodatnu motivaciju za osnivanje udruge i prisustvovali svečanom činu osnivanja udruge. Tok dana skupština udruge od 23 prisutna člana donjela je Statut Udruge a za predsjednika je izabrala, gospodina Laušin Božidara, te za dopredsjednika, gospodina Šintić Mirka i između ostalog, donijela odluku o pristupanju Hrvatskom Mikološko – Gjivarskom Savezu.

Cilj naše udruge je isti kao i kod svih gljivarskih društava a to je: biti prijatelj sa prirodom, životinjama i biljkama, gljivarima i gljivama, upoznavati, učiti, znati i naučiti!

Danas naša Udruga broji 40-tak članova, raznih uzrasta, zvanja i znanja! Iza nas je 10-tak izložbih gljiva postavljenih u Samoboru i okolici, brojne nagrade, priznanja i zahvalnice sa gljivarijada diljem Hrvatske!

 

 

Predsjednik Gljivarske udruge „SUNČANICA – SAMOBOR“

Božidar Laušin

Kontakt:

Ivanka Šilobod  – predsjednica , 099/500 0030

e-mail: isilobod13@gmail.com

Božidar Laušin – tajnik, 092/ 103 3908  –   098/1757 174

e-mail : bozidar.lausin1@zg.t-com.hr

 

 Članica HMGS-a od: 05.12.2007. godine…